Bine ai venit la News.ro! Pentru a accesa tot conținutul publicat de către echipa editorială News.ro, scrie-ne la abonamente@news.ro.

Alegeri Europarlamentare 2024

Alegerile europarlamentare din 2024 se vor desfăşura în toate statele membre UE la începutul lunii iunie. Românii sunt aşteptaţi la urne pe 9 iunie să îşi aleagă reprezentanţii pentru Parlamentul European, un for care numără 720 de membri din toate statele UE. România va avea 33 de eurodeputaţi în viitoarea legislatură. Mandatele se împart proporţional, în funcţie de numărul de voturi obţinut de fiecare partid. Pentru a trimite deputaţi în Parlamentul European, un partid politic din România trebuie să atingă pragul electoral de 5%. Pentru candidaţii independenţi, pragul este de 3,2%. 
 
La ultimele alegeri europarlamentare, din 2019, PNL a obţinut 10 mandate de europarlamentar, PSD s-a clasat pe locul doi, cu 9 mandate, în timp ce USR PLUS a trimis la Bruxelles 8 aleşi. De asemenea, au mai intrat în Parlamentul European Pro România (2 mandate), PMP (2 mandate) şi UDMR (2 mandate).
 
Parlamentul European este singura adunare transnaţională din lume aleasă în mod direct. Europarlamentarii reprezintă interesele a 450 de milioane de cetăţeni din UE, dezbat, propun şi aprobă legi care influenţează toate aspectele vieţii din Uniunea Europeană: de la susţinerea economiei până la combatarea sărăciei şi de schimbări climatice până la aspecte de securitate.
 
După validarea noilor membri, Parlamentul European votează preşedintele Comisiei Europene, forul executiv al UE.

Candidați alegeri europarlamentare