Cei care vor să aprindă o lumânare în memoria militarilor care au murit în Afganistan şi în alte misiunile din teatrele de operaţii sunt aşteptaţi, duminică seara, între orele 19.00 şi 20.00, la Monumentul Eroilor din Parcul Tineretului, a anunţat Ministerul Apărării, pe pagina de Facebook.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Să aprindem împreună o lumânare, în memoria militarilor noştri căzuţi la datorie! Vă aşteptăm alături de noi în această seară, între orele 19.00 - 20.00, la Monumentul Eroilor militari căzuţi în misiune în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României, din Parcul Tineretului, răspunzând invitaţiei colegului nostru, plutonierul adjutant principal Florea Sas, subofiţerul de comandă al Statului Major General, de a aprinde o lumânare pentru eroii noştri căzuţi la datorie, de a ne ruga împreună pentru ei şi pentru familiile atât de greu încercate”, a scris MApN pe pagina sa de Facebook, împreună cu mesajul “Eroii nu mor niciodată!”

Iniţiativa a fost preluată şi în alte oraşe, oamenii fiind chemaţi să aprindă o lumânare la Brad - Monumentul Eroilor, Craiova - Catedrala Sfântul Dumitru, Braşov - Monumentul Eroilor din Piaţa Prefecturii, Predeal - Monumentul Eroului din Piaţa Gării, Sfântul Gheorghe - Monumentul Soldatului Necunoscut, Timişoara - Monumentul Eroilor din Parcul Central.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În Baza Aeriană Kandahar, militarii Batalionului 2 Infanterie Protecţia Forţei “Călugăreni” au coborât drapelul tricolor în bernă şi au ţinut un moment de reculegere în memoria plutonierului Iulian Dumitrescu şi sergentul Adrian Vizireanu, care şi-au pierdut viaţa în urma unui incident care a avut loc sâmbătă, la ora 10.45, în apropiere de localitatea Kandahar, în timpul unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani.

În Baza Aeriană Kandahar, militarii Batalionului 2 Infanterie Protecţia Forţei “Călugăreni” au coborât drapelul tricolor în bernă, în memoria celor doi militari care au murit (Foto: Ministerul Apărării Naţionale)
În Baza Aeriană Kandahar, militarii Batalionului 2 Infanterie Protecţia Forţei “Călugăreni” au coborât drapelul tricolor în bernă, în memoria celor doi militari care au murit (Foto: Ministerul Apărării Naţionale)

 

De asemenea, militarii români din Kandahar s-au rugat pentru familiile acestora şi pentru sănătatea lui Bogdan Dragomir, care a fost rănit şi este internat într-un spital din Germania.

(Foto: Ministerul Apărării Naţionale)
(Foto: Ministerul Apărării Naţionale)

 

Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, îi va avansa la gradul de sublocotenent post-mortem pe plutonierul Iulian Dumitrescu şi pe sergentul Adrian Vizireanu.

Plutonierul Iulian Dumitrescu şi sergentul Adrian Vizireanu şi-au pierdut viaţa în timpul misiunii în Afganistan. (Foto: Ministerul Apărării Naţionale)
Plutonierul Iulian Dumitrescu şi sergentul Adrian Vizireanu şi-au pierdut viaţa în timpul misiunii în Afganistan. (Foto: Ministerul Apărării Naţionale)

Persoanele care i-au împuşcat pe militarii români în timpul instruirii poliţiştilor afgani, în baza de pregătire din apropierea localităţii Kandahar, purtau uniforma forţelor de securitate afgane, a anunţat, duminică, Ministerul Apărării, arătând că acestea sunt primele constatări ale comisiei de anchetă.

Comisia de anchetă a mai stabilit că militarii români au acţionat conform procedurilor din teatrul de operaţii, au ripostat cu foc, i-au ucis pe agresori şi au asigurat zona. 

“În schimbul de focuri, care a durat 3-4 minute, trei militari români au fost răniţi. După primirea primului ajutor, răniţii au fost evacuaţi la cel mai apropiat spital. Din nefericite, doi dintre ei au decedat.  Al treilea militar a fost evacuat, astăzi, de la ora 10.30, la un spital militar american din Germania şi se află în stare stabile”, a precizat MApN.

La nivelul Statului Major General au fost stabilite măsuri pentru creşterea gradului de securitate al militarilor români în cadrul misiunilor comune de instruire şi repatrierea cu onoruri militare a militarilor căzuţi la datorie.

Luni, la ora 8.00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei doi militari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.