Activişti pro-palestinieni au ocupat marţi dimineaţă o clădire a Universităţii Columbia, intensificând lupta cu administratorii, care au început să suspende studenţi pentru că au refuzat să demonteze corturile instalate în campusul din New York, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestatarii au intrat în Hamilton Hall - locul protestelor studenţeşti încă din anii 1960 - şi au suspendat la un etaj superior un banner pe care scria "Hind's Hall". Alţii, aflaţi afară, au blocat uşile cu mese şi şi-au legat braţele pentru a forma o baricadă în faţă.

"Această clădire este eliberată în onoarea lui Hind, un copil palestinian în vârstă de şase ani ucis în Gaza de către forţele de ocupaţie israeliene finanţate de Universitatea Columbia", a strigat un protestatar din interior, iar cei de afară au repetat fiecare frază.

Israelul a negat că a ţintit civili în războiul său împotriva Hamas din Fâşia Gaza, acuzând militanţii că se ascund printre ei.

La câteva minute după ce protestatarii au avut acces în clădire, poliţişti din New York au sosit în faţa porţilor şcolii în maşini nemarcate, a relatat ziarul Columbia Spectator. Poliţia a declarat ziarului că va intra în incinta şcolii doar dacă cineva va fi rănit.

La aproximativ trei ore după ce studenţii au intrat în clădirea Universităţii Columbia, instituţia a trimis un anunţ în care spunea că accesul în campus a fost limitat la studenţii care locuiesc în clădirile rezidenţiale din campus şi la angajaţii care furnizează servicii esenţiale. "Această restricţie de acces va rămâne în vigoare până când circumstanţele vor permite altfel", se arată în comunicat. "Siguranţa fiecărui membru al acestei comunităţi este primordială. Vă mulţumim pentru răbdare, cooperare şi înţelegere", se spune în mesaj.

Ocuparea clădirii de la Universitatea Columbia se află în centrul protestelor legate de Gaza care au zguduit campusurile universitare din Statele Unite în ultimele săptămâni.

Studenţii din zeci de campusuri, din California până în New England, au instalat tabere de corturi similare pentru a-şi demonstra furia faţă de operaţiunea israeliană din Fâşia Gaza şi faţă de complicitatea percepută a şcolilor lor în această operaţiune.

Mitingurile pro-palestiniene au stârnit dezbateri intense în campusuri cu privire la locul în care oficialii instituţiilor de învăţământ ar trebui să traseze linia de demarcaţie între libertatea de exprimare şi discursul de ură.

PROTESTATARI SUSPENDAŢI

Luni, Universitatea Columbia a început să-i suspende pe studenţii activişti pro-palestinieni care au refuzat să desfiinţeze tabăra de protest din campus, după ce grupul Ivy League, ce reuneşte opt universităţi, a anunţat un impas în discuţiile pentru a pune capăt demonstraţiei.

Preşedintele universităţii, Nemat Minouche Shafik, a declarat că zilele de negocieri între organizatorii studenţilor şi liderii academici nu au reuşit să-i convingă pe demonstranţi să îndepărteze zecile de corturi instalate pentru a-şi exprima opoziţia faţă de războiul Israelului din Gaza.

Protestatarii din campusul din Manhattan cer ca Universitatea Columbia să îndeplinească trei revendicări: să nu mai investească în Israel, transparenţă în legătură cu finanţele universităţii şi amnistie pentru studenţii şi cadrele didactice sancţionate disciplinar pentru participarea lor la proteste.

Shafik a declarat săptămâna aceasta că Universitatea Columbia nu va renunţa la finanţele din Israel. În schimb, s-a oferit să investească în sănătate şi educaţie în Gaza şi să facă mai transparente participaţiile de investiţii directe.

STUDENŢI REŢINUŢI

La Universitatea Cal Poly Humboldt, poliţia a invadat marţi dimineaţa devreme campusul, unde studenţii ocupau o clădire a şcolii, şi a început să reţină oameni, a relatat presa locală. Poliţia declarase luni seara că protestul este o adunare ilegală şi i-a avertizat pe protestatari că riscă să fie arestaţi dacă nu se dispersează.

Anterior, campusul a fost închis pentru orice persoană, cu excepţia studenţilor şi a cadrelor didactice, din cauza protestului în curs de desfăşurare. Nici şcoala, nici un purtător de cuvânt al poliţiei nu a fost disponibil imediat pentru comentarii sau pentru a detalia câte persoane ar fi fost reţinute.

Grupurile pentru drepturile civile au criticat tacticile forţelor de ordine din unele campusuri unde poliţia s-a ciocnit cu protestatarii şi a folosit substanţe chimice iritante pentru a dispersa mulţimile.

Poliţia a reţinut aproximativ 30 de protestatari în tabăra lor de la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill, marţi dimineaţa devreme, după ce universitatea le-a dat termen până la ora locală 6.00 să se disperseze, potrivit unui comunicat care a precizat că studenţii au pătruns peste noapte în clădirile de clasă.

"După ce zona a fost evacuată, protestatarii rămaşi şi-au intensificat tacticile, încercând să intre cu forţa în clădirea South Building, împingând agenţii", a precizat instituţia de învăţământ.

La Universitatea Texas din Austin, poliţia a arestat luni zeci de studenţi şi a recurs la spray-uri cu piper pentru a dispersa un miting pro-palestinian. Cel puţin 100 de persoane au fost arestate în timpul manifestaţiei, în timp ce protestatarii scandau "Free Palestine" (Eliberaţi Palestina) şi au ridicat o tabără cu zeci de corturi, a relatat presa locală. Noua tabără a fost o escaladare din partea protestatarilor după ce aproape 60 de persoane au fost arestate şi acuzate de încălcarea ilegală a proprietăţii în timpul unui protest în campus săptămâna trecută.

La Virginia Commonwealth University din Richmond, protestatarii s-au confruntat cu poliţia care a folosit substanţe chimice iritante asupra mulţimii şi a reţinut numeroase persoane. Protestatarii au amenajat o "zonă de eliberare" formată din corturi înconjurate de bariere. "După avertismente repetate şi refuzul de a se dispersa, forţele de ordine trebuie să-i protejeze pe cei din Virginia", a scris pe reţelele sociale guvernatorul statului Virginia, Glenn Youngkin, un republican.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.