Kim Yo Jong, puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, a negat din nou un schimb de arme cu Rusia, a relatat, vineri, agenţia de stat KCNA, ea afirmând că sistemele de arme recent dezvoltate şi actualizate ale ţării sale nu sunt de vânzare pentru alte state, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

SUA şi Coreea de Sud au acuzat Coreea de Nord că a transferat arme în Rusia pentru a fi folosite împotriva Ucrainei, pe care a invadat-o în februarie 2022. Atât Moscova, cât şi Phenianul au negat acuzaţiile, dar anul trecut au promis să aprofundeze relaţiile militare.

Legăturile între cele două ţări s-au întărit mult după vizita liderului nord-coreean Kim Jong Un în estul îndepărtat al Rusiei, în septembrie, şi după un summit cu preşedintele Vladimir Putin.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Însă Kim Yo Jong a afirmat că ”teoria” schimbului de arme între Coreea de Nord şi Rusia, construită din prejudecăţi şi ficţiuni, este ”cea mai absurdă teorie” care nu merită să fie evaluată sau interpretată de nimeni, potrivit KCNA care citează declaraţiile sale de presă, ea numind-o un zvon fals răspândit de forţe ostile.

Kim Yo Jong a adăugat că armele tactice ale Coreei de Nord, precum lansatoarele de rachete şi proiectele prezentate recent, nu sunt destinate exportului, ci pentru apărarea în faţa Coreei de Sud.

Coreea de Nord şi Coreea de Sud au rămas, tehnic, în război, întrucât conflictul lor dintre 1950-1953 s-a încheiat cu un armistiţiu, nu cu un tratat.

În ultima lună, Coreea de Nord a desfăşurat mii de trupe, precum şi echipament greu, ca excavatoare, şi a aşezat mine şi sârmă ghimpată, construind posturi de pază de-a lungul deja greu înarmatei graniţe cu Coreea de Sud, a relatat, vineri, publicaţia sud-coreeană Dong-A Ilbo, citând mai multe surse guvernamentale.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a afirmat, într-o declaraţie, că monitorizează îndeaproape activităţile armatei nord-coreene, dar a refuzat să ofere detalii, invocând siguranţa soldaţilor sud-coreeni.

Între timp, Statele Unite a anunţat, joi, noi sancţiuni vizând două persoane din Rusia şi trei companii ruseşti pentru facilitarea transferului de arme între Rusia şi Coreea de Nord, inclusiv rachete balistice care să fie folosite în Ucraina.

Resturile unei rachete care a căzut în oraşul ucrainean Harkov în 2 ianuarie erau ale unei rachete balistice nord-coreene din seria Hwasong-11, au declarat monitorii privind sancţiunile ai Naţiunilor Unite la un comitet al Consiliului de Securitate, într-un raport consultat de Reuters.

Liderii partenerilor majori ai Coreei de Nord, China şi Rusia, s-au întâlnit, joi, şi au criticat Washingtonul şi pe aliaţii săi pentru ”intimidarea în sfera militară” împotriva Coreei de Nord, potrivit unei declaraţii comune a preşedintelui rus Vladimir Putin şi preşedintelui chinez Xi Jinping.

Pe fundalul unor legături de securitate mai puternice şi al exerciţiilor comune tripartite între Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia, luptători de elită din SUA şi Coreea de Sud s-au alăturat, joi, unor exerciţii militare aeriene comune, au afirmat Forţele Aeriene sud-coreene.

În contextul unui parteneriat în creştere între Moscova şi Phenian, ambasadorul nord-coreean în Rusia l-a numit, joi, pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski o marionetă a SUA şi a afirmat că Rusia va ieşi victorioasă din conflictul cu Kievul, a relatat KCNA.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.