Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a evocat luni ideea unui referendum constituţional în vederea calmării vastei contestări fără precedent care-l vizează, însă fără să precizeze modalităţile, calendarul sau conţinutul acesteia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Opoziţia a adunat duminică în stradă la Minsk zeci de mii de susţinători, al treilea weekend la rând, pentru a denunţa realegerea pe care o consideră frauduloasă a şefului statului, la 9 august.

Potrivit lui Lukaşenko, citat de agenţia belarusă de presă Belta, de stat, ”specialişti”, inclsuiv judecătoride la Curtea Supremă lucrează la o revizuire a Legii fundamentale, care să fie supusă apoi ”unui refrendum”.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Aş vrea ca aceste schimbări să ne facă societatea să meargă înainte. Noi vom insista asupra acestor schimbări şi vom propune asemenea schimbări poporului nostru”, a declarat Lukaşenko într-o reuniune de lucru.

Preşedintele belarus nu a oferit vreun detaliu despre acest proiect de revizuire constituţională, pe care l-a evocat deja în trecut şi pe Moscova l-a catalogat drept o pistă promiţătoare în vederea unei ieşiri din criză.

Lukaşenko a recunoscut că Belarusul a reacţionat printr-un ”sistem cumva autoritar” şi a evocat o posibilă reformă judiciară.

El consideră că este vorba despre faptul de a se asigura că ”sistemul funcţionează fără ca el să fie legat de un individ, inclusiv Lukaşenko”.

Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani, dintre care pe ultimii 26 i-a petrecut la conducerea Belarusului, se confruntă cu o contstare fără precedent în urma unor alegeri controversate la 9 august.

El a refuzat, până acum, orice concesie şi denunţă un complot occidental.

Unul dintre consilierii săi a exclus ca reforma constituţională să fie negociată în vreun fel cu opoziţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.