Împrumuturile în lei acordate firmelor şi populaţiei au avansat în aprilie cu 1,7% faţă de luna precedentă, până la 115,75 miliarde de lei, creditarea populaţiei în lei accelerând faţă de lunile anterioare, cu un avans de 2,5% faţă de martie şi de 35,5% în ultimul an, în condiţiile în care la finalul lunii aprilie a fost promulgată Legea dării în plată, care se aplică din 13 mai, arată datele publicate, joi, de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ansamblu, creditele acordate de către bănci populaţiei şi firmelor, în lei şi în valută, au avansat în aprilie cu 0,1% faţă de martie şi cu 3% comparativ cu aprilie 2015, până la 216,44 miliarde lei (48,3 miliarde euro).

Ritmul anual de creştere a creditării a accelerat faţă de perioada martie 2015-martie 2016, când a fost de 2,8%, şi a revenit la nivelul înregistrat în decembrie, de 3%, arată datele BNR.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Accelerarea creditării populaţiei a avut loc în condiţiile în care mulţi români au preferat să ia credite înainte de aplicarea Legii dării în plată, de la 13 mai.

Analiştii estimează o contracţie a creditării după aplicarea legii, în condiţiile în care băncile au înăsprit condiţiile de acordare a creditelor ipotecare standard, din cauza creşterii riscurilor de neplată a ratelor. 

Creşterea creditării a fost generată, şi în aprilie, integral de componenta în lei, în condiţiile în care împrumuturile în valută au continuat să scadă rapid.

"Creditul în lei s-a majorat cu 1,7 la sută (1,8 la sută în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a redus cu 1,7 la sută (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 1,8 la sută)", se arată în comunicatul BNR. 

Astfel, creditele în lei acordate populaţiei au crescut în aprilie cu 2,5% faţă de luna precedentă, până la 57,2 miliarde lei, în timp ce împrumuturile în lei acordate firmelor au avansat cu 0,9% în acelaşi interval, până la 58,5 miliarde lei.

Pe partea în valută, împrumuturile acordate populaţiei s-au contractat cu 1,3% în aprilie faţă de martie, până la echivalentul în lei a 51,5 miliarde lei, iar creditele în valută acordate companiilor au scăzut cu 2,2%, până la echivalentul a 49,2 miliarde lei.

În urma evoluţiei, la finalul lui aprilie, valoarea creditelor în lei a ajuns la 53,5% din valoarea totală a creditelor acordate de bănci populaţiei şi firmelor, în timp ce creditele în valută nu mai reprezintă decât 46,5%. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.