Expoziţia personală a artistei Irina Dragomir, „Roşu, galben şi albastru”, curatoriată de Alexandru Rădvan, îşi începe itinerariul prin ţară după Art Safari ediţia 9. Prima oprire este la Muzeul de Artă Arad, chiar cu ocazia redeschiderii Galeriei de Artă Românească, în perioada 10 mai-31 iulie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ne bucurăm că putem să aducem una dintre cele mai de succes expoziţii marca Art Safari în vestul ţării, cu ocazia redeschiderii Muzeului de Artă. Mulţumim Muzeului de Artă Arad pentru iniţiativa de a creşte accesul publicului din vestul ţării la arta contemporană românească de prestigiu şi suntem onoraţi de invitaţia pe care aţi adresat-o Art Safari, ce marchează o etapă nouă în cadrul parteneriatului care ne leagă încă de la prima ediţie din 2014. Irina Dragomir este o artistă-fenomen, în plină ascensiune, care s-a remarcat încă de la absolvirea Universităţii de Artă din Bucureşti prin arta numită «figurative pop». Abia aşteptăm să vedem ce reacţie vor avea vizitatorii din Arad”, declară Ioana Ciocan, CEO Art Safari şi Comisar al României la Bienala de la Veneţia.

„Ne dorim ca, începând cu această expoziţie realizată împreună cu Art Safari - prestigioasa organizaţie culturală care promovează arta naţională şi internaţională - vernisată pentru prima dată într-un muzeu din Vestul ţării, Muzeul de Artă din Arad să devină un actor cultural important în întreaga regiune şi un punct de referinţă pentru iubitorii de artă contemporană românească şi de artă, în general. În viitor, ne propunem să continuăm parteneriatul cu Art Safari şi împreună să organizăm anual astfel de expoziţii de mare anvergură pentru publicul muzeului nostru”, declară Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

„Fără excepţie, imaginile Irinei sunt fragmente mai ample sau mai reduse ale universului propriu. Există în mod constant o dimensiune ludică în pictura pe care o practică, dar sub aparenta lipsă de griji, sub tonul copilăros, se află de multe ori o glumă serioasă. Irinei îi place să se joace cu lucrurile într-o manieră postmodernă, un semn clar de inteligenţă şi umor, căci cele două merg atât de bine împreună”, spune conf. univ. dr. Alexandru Rădvan, curatorul expoziţiei „Roşu, galben şi albastru”.

Irina Dragomir este astăzi unul dintre cei mai colecţionaţi artişti români şi reprezintă o voce importantă pe scena artei contemporane europene. A cucerit inimile vizitatorilor Art Safari rapid, lucrările ei fiind ca un pansament în perioada tulbure a pandemiei în care ne aflam când numele ei a început să devină sonor. Irina a expus pentru prima dată în cadrul unei expoziţii de grup dedicate artei Supercontemporane la ediţia Art Safari din 2019. Publicul s-a îndrăgostit de lucrările ei, regăsindu-se în mesajele distincte transmise de artistă şi fiind atras de paleta de culori folosită.

În 2022, Art Safari a găzduit prima sa expoziţie personală, „Roşu, galben şi albastru”, curatoriată de Alexandru Rădvan, profesorul artistei şi, la rândul lui, un artist apreciat. Expoziţia a adus în atenţia publicului lucrări create special pentru această expoziţie, precum şi opere şi din colecţii private.

„Interesul pentru lucrările mele a crescut începând cu 2019. În acel an, dar şi în 2021, arta mea a împânzit tot oraşul pentru a promova cel mai important eveniment din domeniul artelor vizuale din România, Art Safari. Picturile mele au apărut pe afişe imense care îmbrăcau clădirile, pe autobuze şi chiar pe cartele de metrou. În niciun caz nu puteau fi ignorate”, spune Irina Dragomir despre momentul în care a simţit că arta ei începe să ia amploare.

Cota de piaţă a artistei a crescut rapid, operele sale fiind în vizorul multor colecţionari de artă. Dacă în 2020 lucrarea „Woman with Weapon” se vindea cu aproximativ 600 de euro, în 2022 lucrarea „Risky Situation” a fost adjudecată la 5.500 de euro, o evoluţie rapidă şi un pas imens pentru arta contemporană românească.

Culoare, putere şi feminitate

Irina este o artistă atipică. La vârsta de 30 de ani a dat admiterea la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi a început să se dedice din ce în ce mai mult timp pasiunii sale.
Lucrările Irinei Dragomir se remarcă prin elementele din cultura pop, tendinţe, simboluri şi convenţii contemporane, precum şi prin compoziţii simetrice şi contraste cromatice.
Personajele ei transmit poveşti despre lucruri pe care le-a trăit, gândit şi simţit de-a lungul timpului. Femeile joacă un rol principal în arta ei, reprezentând voci ale feminităţii în diverse ipostaze. Claritatea şi realismul mesajului pe care artista îl transmite vine din naturaleţea cu care surprinde emoţia feminină, pe care o trăieşte la rândul ei.

Cu ocazia redeschiderii Galeriei de Artă Românească, expoziţia de mare succes de la Art Safari, „Roşu, galben şi albastru”, se va vedea la Muzeul de Artă Arad, în perioada 10 mai – 31 iulie 2023. Iubitorii de artă sunt aşteptaţi în număr cât mai mare să admire lucrările semnate de Irina Dragomir. Accesul publicului este pe bază de bilet.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.