"Permacrisis", un cuvânt care descrie sentimentul de a trăi într-o perioadă de război, inflaţie şi instabilitate politică, a fost ales drept cuvântul anului de către Collins Dictionary, potrivit BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cuvântul rezumă cât de groaznic a fost anul 2022 pentru atât de mulţi oameni", a spus Alex Beecroft, şeful Collins Learning.

Acesta a coordonat realizarea compilaţiei anuale de 10 cuvinte sau expresii pentru Collins care "reflectă limbajul nostru în continuă evoluţie şi preocupările celor care îl folosesc".

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"Permacrisis" este unul dintre cele şase cuvinte de pe listă care sunt noi pentru CollinsDictionary.com şi a fost notat pentru prima dată ca un cuvânt în contexte academice în anii 1970.

Lista celor mai bune 10 cuvinte şi expresii din 2022, în ordine alfabetică cu definiţiile lor:

"Carolean": Din sau înrudit cu Carol al III-lea al Marii Britanii şi Irlandei de Nord sau cu domnia sa.

"Kiev": Capitala Ucrainei, pe râul Nipro.

"Lawfare": utilizarea strategică a procedurilor judiciare pentru a intimida sau împiedica un adversar.

"Partygate": Un scandal politic legat de adunările sociale desfăşurate în birourile guvernului britanic în 2020 şi 2021, sfidând restricţiile de sănătate publică care predominau la acea vreme.

"Permacrisis": O perioadă prelungită de instabilitate şi nesiguranţă, în special una rezultată dintr-o serie de evenimente catastrofale.

"Quiet quitting": practica de a nu lucra mai mult decât unul care este obligat contractual să o facă, mai ales pentru a petrece mai mult timp cu activităţilor personale; practica de a lucra puţin sau deloc în timp ce este prezent la locul de muncă.

"Splooting": Acţiunea de a sta întins pe burtă cu picioarele întinse.

"Sportswashing": sponsorizarea sau promovarea unor evenimente sportive pentru a spori o reputaţie pătată sau a distrage atenţia de la o activitate controversată.

"Vibe shift": o schimbare semnificativă a unei atmosfere sau a unei tendinţe culturale predominante.

"Warm bank": O clădire încălzită în care pot merge oamenii care nu îşi permit să-şi încălzească casele.

Cuvântul anului trecut pentru dicţionarul Oxford a fost "vax", în timp ce cuvintele legate de vaccinuri au crescut în frecvenţă în 2021 din cauza Covid, cu "double-vaxxed", "unvaxxed" şi "anti-vaxxer", toate înregistrând o creştere a utilizării.

Cuvintele anterioare ale anului în Collins includ "lockdown", "climate strike", "single-use", "fake news", "Brexit", "binge-watch", "photobomb" şi "geek".

Cuvintele anterioare ale anului din Dicţionarul Oxford includ "climate emergency", "toxic", "youthquake", "post-truth", "emoji-tears-of-joy", "vape" şi "selfie".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.