Statele Unite au anunţat joi noi sancţiuni împotriva Iranului, vizând producţia de drone, după atacul acestuia asupra Israelului, iar preşedintele american Joe Biden a declarat că liderii G7 s-au angajat să acţioneze împreună pentru a spori presiunea economică asupra Teheranului. La rândul său, Marea Britanie a impus joi sancţiuni împotriva unor personalităţi şi organizaţii militare iraniene, într-o acţiune coordonată cu Statele Unite, ca răspuns la atacul Iranului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Joe Biden a declarat că Statele Unite şi aliaţii săi au ajutat Israelul să respingă atacul cu rachete şi drone din 13 aprilie, iar acum trag Iranul la răspundere prin noi sancţiuni şi măsuri de control al exporturilor.

"Sancţiunile vizează liderii şi entităţile legate de Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice, de Ministerul Apărării din Iran şi de programul de rachete şi drone al guvernului iranian, care au permis acest asalt neruşinat", a declarat Biden într-un comunicat.

Marea Britanie a anunţat că introduce, de asemenea, sancţiuni împotriva Iranului, în coordonare cu Washingtonul. "Comportamentul Iranului este inacceptabil", a declarat ministrul britanic de externe David Cameron, în marja unei reuniuni a miniştrilor de externe din G7, desfăşurată în Italia. "(Este) un mesaj către Israel că vrem să ne asumăm rolul de a avea o strategie coordonată care să vizeze agresiunea Iranului", a spus el.

Departamentul Trezoreriei SUA a declarat că măsurile americane vizează 16 persoane şi două entităţi care contribuie la producţia de vehicule iraniene fără pilot (UAV), inclusiv tipurile de motoare care alimentează UAV-urile iraniene în varianta Shahed, care au fost folosite în atacul din 13 aprilie.

Trezoreria a desemnat, de asemenea, cinci companii din mai multe jurisdicţii care furnizează materiale componente pentru producţia de oţel către Khuzestan Steel Company (KSC) din Iran, unul dintre cei mai mari producători de oţel din ţară, sau care achiziţionează produse finite din oţel de la KSC.

Totodată, au fost vizate trei filiale ale producătorului auto iranian Bahman Group, despre care se spune că ar fi sprijinit în mod substanţial Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice din Iran.

Departamentul Comerţului din SUA a impus, de asemenea, noi controale pentru a restricţiona accesul Iranului la tehnologii, cum ar fi microelectronica de bază de nivel comercial. 

"Folosim instrumentele economice ale Trezoreriei pentru a degrada şi perturba aspecte cheie ale activităţii maligne a Iranului, inclusiv programul său de avioane fără pilot şi veniturile pe care regimul le generează pentru a-şi susţine terorismul", a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat. "Vom continua să ne desfăşurăm autoritatea în materie de sancţiuni pentru a contracara Iranul prin acţiuni suplimentare în zilele şi săptămânile următoare", a spus Yellen.

Marea Britanie a declarat, la rândul ei, că sancţionează şapte persoane şi şase entităţi, inclusiv Statul Major General al Forţelor Armate şi Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice. Sancţiunile, care includ îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie, îl vizează pe ministrul iranian al apărării şi alte personalităţi şi organizaţii militare, inclusiv Statul Major al Forţelor Armate şi Marina Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC).

"Atacul regimului iranian împotriva Israelului a fost un act nesăbuit şi o escaladare periculoasă", a declarat premierul britanic, Rishi Sunak, într-un comunicat. "Astăzi i-am sancţionat pe liderii armatei şi forţelor iraniene responsabile pentru atacul din weekend", a precizat premierul.

Sancţiunile Marii Britanii vizează, de asemenea, persoane pe care le-a descris ca fiind actori-cheie în cadrul industriilor iraniene de drone şi rachete.

Occidentul a impus sancţiuni repetate Iranului de-a lungul anilor. Numai Marea Britanie a introdus peste 400 de restricţii economice diferite asupra inamicului înverşunat al Israelului.

Liderii Uniunii Europene au decis, la rândul lor, miercuri, să intensifice sancţiunile împotriva Iranului, după ce atacul Teheranului asupra Israelului a stârnit îngrijorări cu privire la un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.