Cortegiul care însoţeşte sicriul cu osemintele Reginei-mamă Elena a ajuns la Palatul Elisabeta din Bucureşti, de unde mama regelui Mihai I a fost izgonită în urmă cu peste 70 de ani de comunişti. Aici va avea loc o ceremonie religioasă privată, apoi, sicriul va fi dus la Curtea de Argeş. Osemintele au fost aduse un avion militar "Spartan", aparţinând Forţelor Aeriene Române, pe Aeroportul ”Henri Coandă”, unde s-a desfăşurat o ceremonie la care au participat Majestatea Sa Margareta şi membri ai Familiei Regale, reprezentanţi ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericii Greco-Catolice, Bisericii Ortodoxe Române şi ai altor culte, diplomaţi, reprezentanţi ai instituţiilor Statului şi ai Armatei României. Regina-mamă Elena a României va fi reînhumată alături de fiul ei, regele Mihai I, la Curtea de Argeş sâmbătă, de la ora 12.00, când va fi oficiată slujba de înmormântare în Catedrala Istorică de la Curtea de Argeş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

UPDATE- Convoiul a fost întâmpinat de mai mulţi simpatizanţi, tineri şi vârstnici, iar în curtea Palatului Elisabeta a avut loc o scurtă ceremonie militară de primire.

Palatul Elisabeta este în doliu în memoria Reginei-mamă.

Sicriul a foast aşezat în Sala Regilor, unde Familia Regală îşi ia rămas-bun.

UPDATE - Majestatea Sa Margareta, vădit emoţionată la revenirea acasă a bunicii ei, îi are alături pe principele Radu, principesele Sofia şi Maria.

Sicriul cu osemintele a ajuns de la Geneva cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Române. El a fost însoţit de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, de secretarul de stat Victor Opaschi şi de Ioan Luca Vlad (Consiliul Regal) şi a Constanţei Iorga (Casa Majestăţii Sale).

La ceremonia de la Otopeni se află, între alţii, prim-ministrul desemnat Ludovic Orban, prim-ministrul demis Viorica Dăncilă, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, şi ministrul demis al Culturii, Daniel Breaz.

Vineri, la ora 11.45, cortegiul funerar va pleca de la Aeroportul Internaţional Otopeni la Palatul Elisabeta.

Între orele 12.00 şi 12.45, sicriul va fi depus în Sala Regilor, unde familia regală se va reculege la catafalc.

Majestatea Sa Margareta doreşte ca, în mod simbolic, sicriul reginei Elena să plece către Curtea de Argeş de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă şi Regele Mihai au fost forţaţi să-l părăsească. Publicul va avea acces în faţa Palatului Elisabeta.

UPDATE -  ”La ora 7 (ora României), de la Aeroportul Geneva a decolat avionul militar "Spartan", aparţinând Forţelor Aeriene Române. Aeronava aduce din Elveţia în România sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena. În prezenţa secretarului de Stat Victor Opaschi, a IPS Mitropolitului Iosif, a dlui Ioan Luca Vlad (Consiliul Regal) şi a doamnei Constanţa Iorga (Casa Majestăţii Sale), sicriul drapat cu stindardul Reginei-Mamă a fost urcat la bord cu onoruri militar”, anunţă Casa Regală.

FOTO: Familia Regala a Romaniei
FOTO: Familia Regala a Romaniei

Vineri, la ora 11.00, la Aeroportul Internaţional Otopeni, o aeronavă a Forţelor Aeriene Române va repatria sicriul Reginei Elena.

Potrivit Biroului de presă al Casei regale, la aeroport va avea loc un ceremonial militar şi religios, la care vor fi prezenţi Majestatea Sa Margareta şi membri ai Familiei Regale, reprezentanţi ai instituţiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic şi ai altor confesiuni şi religii din România. Publicul nu va avea acces la ceremonie.

La ora 11.45, cortegiul funerar va pleca de la Aeroportul Internaţional Otopeni la Palatul Elisabeta.

Între orele 12.00 şi 12.45, sicriul va fi depus în Sala Regilor, unde familia regală se va reculege la catafalc.

Majestatea Sa Margareta doreşte ca, în mod simbolic, sicriul reginei Elena să plece către Curtea de Argeş de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă şi Regele Mihai au fost forţaţi să-l părăsească. Se închide astfel un cerc al istoriei, deschis dureros acum 71 de ani. Publicul va avea acces în faţa Palatului Elisabeta.

În intervalul orar 12.45-16.00, cortegiul funerar se va deplasa de la aeroport la Curtea de Argeş, pe ruta Chitila (ora 13.00), Titu (ora 13.45), Găeşti (ora 14.10), Topoloveni (ora 14.40), prin centrul municipiului Piteşti (intrare în oraş la ora 15.05) şi prin centrul municipiului Curtea de Argeş (intrare în oraş la ora 16.00). Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.

Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală şi Regală vineri la ora 16.45. Începând cu ora 17.15, publicul se va putea închina şi reculege la catafalc.

Sâmbătă, publicul se va putea reculege şi închina la catafalcul Reginei Elena de la ora 8.00 la ora 10.00.

Nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului. Florile vor fi aşezate în scuarul din faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale (de la intrarea în mânăstire). Majestatea Sa Margareta roagă pe toţi cei care doresc să aducă o floare, un buchet sau o coroană să aleagă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea şi bunătatea Reginei-Mamă.

Sâmbătă, la ora 12.00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei.

La ora 12.40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală unde, la ora 13.00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din faţa Noii Catedrale.

O carte de condoleanţe este la dispoziţia publicului la Palatul Elisabeta, până luni, 21 octombrie 2019. Condoleanţele pot fi transmise online prin mesaje la www.romaniaregala.ro.

Toţi cei care doresc să aprindă lumânări şi să depună flori ca omagiu faţă de Regina-Mamă Elena, pot să o facă în faţa Palatului Elisabeta din Bucureşti sau la Curtea de Argeş, în faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale. Majestatea Sa Margareta roagă pe cei care vor aduce flori să aleagă doar flori albe, ca omagiu adus Reginei-Mamă Elena.
Familia Regală anunţă doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie 2019.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.