Ambasada Rusiei în România anunţă că vineri seară a primit ultimii 100 de euro din partea unui parlamentar român şi, aşa cum a făcut şi până acum, a transferat această sumă în fondul pentru achiziţia operei “Cuminţenia Pământului”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În seara zilei de 30 septembrie 2016, Ambasada a primit ultimele 100 de euro din partea unui parlamentar român. Aşa cum am făcut până acum, am transferat această sumă de bani în fondul pentru achiziţia operei “Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi. În acelaşi timp, după cum am înţeles, pe 30 septembrie 2016 această acţiune s-a finalizat. Prin urmare, vă rugăm să luaţi în considerare că în cazul în care banii vor ajunge la Ambasadă după această dată noi vom fi nevoiţi să-i donăm pentru alte fapte filantropice", spune Ambasada Rusiei în România, într-un mesaj postat marţi pe Facebook.

Ambasada Rusiei la Bucureşti a anunţat, în urmă cu o săptămână, "o contribuţie financiară modestă", de 100 de euro, pentru recuperarea de către statul român a sculpturii "Cuminţenia Pământului". Anunţul a fost făcut pe Facebook, unde ambasada a postat şi un videoclip în care se spune că "armata rusă şi armata română au luptat împreună, în Primul Război Mondial, pentru independenţa României", iar în al Doilea Război Mondial "armata sovietică şi armata română au luptat împreună pentru independenţa Europei". 

Atât suma de 100 de euro donată, cât şi videoclipul au provocat critici vehemente pe reţelele de socializare, având loc inclusiv un protest în faţa sediului ambasadei, protest intitulat ”Donează un cent pentru Rusia” şi care, potrivit organizatorilor, a fost iniţiat ”ca să nu rămânem datori aşa cum sunt ruşii faţă de noi cu nişte zeci de tone de aur”. Ambasada anunţa că în urma protestului a strâns 19,19 lei, 4,41 euro, 0,31 dolari americani, 200 de yeni japonezi şi 200 de woni sud-coreeni, iar suma va fi donată în campania privind subscripţia publică naţională pentru achiziţia operei “Cuminţenia Pământului”.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că apreciază contribuţia Ambasadei Rusiei la recuperarea patrimoniului naţional românesc, considerând însă "mai puţin explicabilă asocierea acestui demers cu un mesaj media care promovează o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relaţiilor bilaterale, cu atât mai mult cu cât este vorba de un domeniu despre care cea mai în măsură să se pronunţe este Comisia comună de istorici româno-rusă".

Ambasasa Rusiei a receaţionat vorbind despre “reacţie emoţională” şi “limbajul de ură” generat de filmul care a însoţit anunţul privind donaţia pentru “Cuminţenia Pământului”, punând-o pe seama “sensibilităţii opiniei publice din România în ceea ce priveşte unele capitole ale istoriei” şi exprimându-şi regretul că un demers umanitar a provocat o reacţie controversată şi uneori extrem de neprietenoasă.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină achiziţionarea de către statul roman a sculpturii ”Cuminţenia Pământului” de Constantin Brâncuşi, iar suma strânsă până vineri, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, este de 1.163.032 de euro.

Premierul Dacian Cioloş a adresat mulţumiri tuturor celor care au contribuit la procesul de subscripţie publică pentru achiziţia sculpturii ”Cuminţenia Pământului” şi a anunţat că Guvernul ia în calcul prelungirea procesului de subscripţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.