Militanţii pentru libertatea minorităţilor sexuale au reputat o victorie importantă în Angola, după ce ţara africană a decis să modifice o prevedere controversată din legislaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Angola a eliminat din lege sintagma “vicii împotriva naturii”, interpretată de mulţi ca o interzicere a comportamentului homosexual pe teritoriul ţării.

Mai mult, noua legislaţie interzice discriminarea pe baza orientării sexuale, astfel că responsabilii oricărei companie care refuză serviciile unei persoane din cauza orientării sale sexuale pot primi doi ani de închisoare.

Modificarea legislativă vine ca urmare a adoptării primului Cod Penal de către Angola după dobândirea independenţei faţă de Portugalia, în 1975. Vechea reglementare era moştenită din legislaţia colonizatorilor portughezi.

Legislaţia din perioadă în care Angola era colonie portugheză excludea comportamentul homosexual şi oferea sprijin tacit statului pentru incriminarea minorităţilor sexuale.

Singurul grup de lobby pentru drepturile homosexualilor din ţară, Iris Angola, s-a plâns de mai multe ori că membrii săi se confruntau cu discriminare în special atunci când încearcau să folosească servicii medicale şi în cadrul sistemului de educaţie.

Iris Angola, organizaţie înfiinţată în 2013, a primit statut juridic abia anul trecut. Grupul a numit decizia un "moment istoric" care îi permite să apere drepturile minorităţilor sexuale din Angola.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.