Primul zbor al unei rachete SpaceX, proiectată să transporte astronauţi către Staţia Spaţială Internaţională, va avea loc de la baza Kennedy Space Center din Florida, pe 7 ianuarie, potrivit unui anunţ al NASA, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zborul test va fi un moment de referinţă al Programului Comercial deTransport al Echipajelor (Commercial Crew Program ) al NASA, cae doreşte că lanseze oameni în spaţiu de pe pământ american pentru prima oară în ultimii aproape zece ani.

Nava Crew Dragon a SpaceX, care va transporta în spaţiu trei astronauţi de pe aceeaşi platformă de lansare de la care a decolat Apolo 11 cu trei oameni la bord, către Lună, în 1969, va efectua zborul de debut cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a SpaceX, pe 7 ianuarie.

Zborul test va oferi date privind performanţele Falcom 9, capsula Crew Dragon şi sistemele de la sol, precum şi operaţiunile de pe orbită, operaţiunile de andocare şi aterizare.

SpaceX şi Boeing sunt principalii doi contractori selectaţi de NASA, prin programul Commercial Crew Program, penntru trimiterea astronauţilor în spaţiu, cel mai devreme în 2019, folosind navele Crew Dragon şi CST-100 Starliner.

De la închiderea programului navetei spaţiale americane, în 2011, NASA a depins de Rusia pentru trimiterea astronauşilor pe staţia spaţială, un laborator orbital de cercetări care zboară la circa 250 de mile (405 kilometri) deasupra Pământului.

Lansarea Demo-1 este ultimul test dintr-un program riguros de certificare impus de NASA. În timp ce SpaceX vrea ca acesta să aibă loc la începutul luni ianuarie, un purtător de cuvânt al NASA a spus că misiunea demonstrativă ar puteea fi amânată, pentru că ”zborul în siguranţă a avut întotdeauna prioritate faţă de planificare”.

Fondată de directorul general al Tesla, Elon Musk, SpaceX a anunţat că dacă testul din 7 ianuarie va avea succes, intenţionează să lanseze prima misiune cu echipaj în iunie 2019, dar că programul s-ar putea schimba.

Boeing intenţionează să facă un zbor test similar cu nava spaţială Starliner la bordul unei rachete Atlas5, cel mai devreme în luna martie, urmat în august de o misiune cu echipaj.

Anunţul referitor la zborul test de pe 7 ianuarie survine la o zi după ce NASA a anunţat că va efectua o evaluare a culturii corporative la cele două companii, inclusiv respectarea unui mediu de lucru fără droguri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.