Un nou sistem bazat pe inteligenţă artificială poate face distincţia între diferitele stări de spirit pe care muzica le poate crea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O echipă de cercetători care lucrează pentru platforma de streaming Deezer a creat un A.I. capabil să spună dacă o melodie este veselă sau tristă, dacă este dinamică sau lentă.

Sistemul analizează atât semnalul audio, cât şi versurile care compun melodiile pentru a înţelege cărei stări de spirit i se potriveşte un anumit cântec.

Pentru antrenarea inteligenţei artificiale, cercetătorii au apela la MSD (Million Songs Dataset). MSD este o bază de date care conţine peste un milion de melodii contemporane împreună cu tag-urile de identificare ale acestora.

Baza de date include peste 500.000 de tag-uri unice care folosesc peste 14.000 de cuvinte din limba engleză pentru catalogarea melodiilor după diverse criterii, inclusiv cele care ţin dispoziţia creată.

Pe baza acestei imense baze de date, AI-ul a fost antrenat să facă diferenţa, spre exemplu, între o melodie bună pentru relaxare şi una recomandată pentru sport. Reţeaua neuronală folosită a procesat toate aceste date pentru a putea înţelege diferenţele pe care oamenii le fac în mod natural.

60% din conţinutul bazei de date a fost folosit de cercetători pentru antrenarea inteligenţei artificiale, iar restul de 40% va fi folosit pentru viitoare testări suplimentare.

Oamenii de ştiinţă au comparat rezultatele AI-ului cu cele ale sistemelor folosite în prezent şi au ajuns la concluzia că inteligenţa artificială este deja mai bună la a face deosebirea între un cântec lent şi unul ritmat.

Când vine vorba de deosebirea dintre o stare de spirit pozitivă şi una negativă, cele două tehnologii se află la acelaşi nivel.

Cercetătorii sunt optimişti şi cred că AI-ul ar putea fi îmbunătăţit substanţial dacă ar fi antrenat pe baza unui baze de date care conţine versuri sincronizate cu partea audio. Din păcate, o astfel de bază de date nu există, ci va trebui creată de la zero.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.