Un mega-proiect ştiinţific care va ajuta la dezlegarea misterelor Universului, de la energia neagră la detectarea vieţii extraterestre, a primit un impuls odată cu inaugurarea radiotelescopului MeerKAT în oraşul Carnarvon din Africa de Sud, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Telescopul MeerKAT, inaugurat vineri, include 64 de antene parabolice şi a costat 332 de milioane de dolari. MeerKAT va face parte dintr-un complex de instrumente numit Square Kilometre Array (SKA), care va fi cel mai mare şi mai puternic radiotelescop din lume, atunci când va fi complet operaţional, la sfârşitul anilor 2020.

Până la 3.000 de antene parabolice, în Africa şi Australia, vor scana cerul de 10.000 de ori mai rapid, vor avea o sensibilitate de 50 de ori mai mare decât a oricărui alt telescop şi vor produce imagini care vor depăşi calitatea rezoluţiei telescopului Hubble, potrivit cercetătorilor.

“MeerKAT va aborda unele dintre întrebările majore ale astrofizicii moderne, respectiv cum s-au format galaxiile, cum evoluează acestea, cum s-a format viaţa pe Pământ, iar pentru aceste scopuri MeerKAT este cel mai bun din lume”, a declarat Fernando Camilo, director ştiinţific al South African Radio Astronomy Observatory, care a construit şi operează telescopul.

La ceremonia de inaugurare la care au participat oficiali guvernamentali şi demnitari străini, Camilo a publicat imagini captate de MeerKAT în regiunea care înconjoară o gaură neagră uriaşă aflată în centrul Căii Lactee, la o distanţă de aproximativ 25.000 de ani lumină.

”Nu ne-am aşteptat să utilizăm telescopul atât de devreme, nu este încă optimizat, dar să îl îndreptăm spre centrul galaxiei şi să obţinem aceste imagini uimitoare, cele mai bune din lume, arată că aţi făcut ceva foarte, foarte bun”, a declarat Camilo.

MeerKAT este auccesorul KAT 7 (Karoo Array Telescope), construit în vasta regiune semi-deşertică Karoo, la nord de Cape Town, pentru a demonstra capacitatea Africii de Sud de a găzdui SKA.

Numele MeerKAT este un joc de cuvinte: în limba afrikaans meer înseamnă mai mult, cu alte cuvinte mai mult decât KAT, dar se referă şi la mangustele din Karoo, celebre pentru că se ridică pe picioarele din spate pentru a privi lumea.

În afară de cercetările astronomice revoluţionare, MeerKAT forţează şi graniţele administrării şi prelucrării datelor, cu sprijinul IBM, care dezvoltă sisteme capabile să opereze volumul uriaş de informaţii transmise de fiecare antenă unor supercomputere îngropate adânc în pământ pentru a limita interferenţele radio.

 Fiecare antenă a MeerKAT are o înălţime aproape cât o clădire cu trei etaje şi se roteşte pe un suport fix pentru a scana cerul. Locul izolat în care a fost construit proiectul a fost ales pentru  evita interferenţele radio, dar ulterior sute de antene vor fi amplasate până în Ghana şi Kenya.

”Prima fază a SKA 1 în Africa de Sud va adăuga 133 de antene, pe lângă cele ale MeerKAT”, a spus Rob Adam, membru în board-ul internaţional al SKA.

Extinderea va începe anul viitor, iar prima antenă, construită în China, este deja amplasată la 450 de kilometri de Cape Town, în provincia Northern Cape.

MeerKAT va funcţiona independent, înainte de a fi încorporat în SKA 1, în jurul anului 2023, a adăugat Adam.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.