Oragnizatorii turneului de la Wimledon au renunţat, de la ediţia din acest an, la pauza din ziua de duminică de la mijlocul competiţiei (Middle Sunday) şi, prin urmare, la ziua "nebună" de luni (Manic Monday), în care se disputat toate meicurile din optimile de finală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În mod tradiţional, la Wimbledon nu se joacă în duminica de mijloc, toate meciurile din turul al treilea fiind încheiate sâmbătă. În a doua zi de luni a turneului, se disputau toate meciurile din optimi, atât la feminin, cât şi la masculin, de unde a venit şi denumirea de "Manic Monday".

Potrivit sportskeeda.com, era necesară o duminică de mijloc fără tenis, deoarece atât iarba, cât şi jucătorii aveau nevoie de o zi de pauză înainte de partea a doua turneului. Dar practica de a nu se juca în duminica de mijloc a avut legătură şi cu faptul că, în mod tradiţional, în Anglia, duminica se desfăşurau foarte puţine acţiuni sportive.

Abia în 1974 a avut loc un meci de fotbal profesionist într-o duminică. Meciurile de fotbal în zilele de duminică au devenit o obişnuinţă abia în 1983.

Abia în 1982, Wimbledon a organizat prima finală din istorie (între John McEnroe şi Jimmy Connors) într-o zi de duminică. Înainte de aceasta, finala masculină de simplu se disputa în a doua sâmbătă, iar cea feminină, în a doua zi de vineri.

În 1991, în duminica de mijloc de la Wimbledon s-a jucat tenis pentru prima dată după 114 ani. Acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că ploaia a făcut ravagii în program, provocând o aglomerare masivă de meciuri şi organizatorii nu au avut de ales decât să folosească "ziua de odihnă" pentru a recupera întârzierile.

După 1991, doar în alţi trei ani, 1997, 2004 şi 2016, s-a jucat în duminica de mijloc la Wimbledon. Şi tot din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Dar tradiţia duminicii de mijloc este istorie. Wimbledon renunţă la practica de 144 de ani de a nu mai avea meciuri în duminica din mijloc începând de la ediţia din acest an. Şi există mai multe motive pentru acest lucru.

Organizatorii şi-au dat seama că irosirea unei zile întregi în mijlocul celor două săptămâni nu prea avea sens din punct de vedere financiar. În plus, Manic Monday însemna că fanii pierdeau adesea momentele cheie, deoarece prea multe meciuri tari aveau loc în acea zi.

În plus, tehnologia îmbunătăţită a terenurilor de iarbă şi metodele de întreţinere existente în prezent fac ca suprafeţele să nu mai aibă nevoie de o zi întreagă de repaus. Acesta este un alt motiv pentru care Wimbledon îşi poate permite ca începând din acest an să se joace în duminica de mijloc.

Pentru un turneu cu istorie şi tradiţie bogate, Wimbledon se distinge de celelalte trei turnee majore din mai multe puncte de vedere. Wimbledon este singurul turneu de Grand Slam care se joacă pe iarbă, singurul care impune jucătorilor să poarte o ţinută albă, singurul în care campionul en titre deschide turneul pe terenul central şi, bineînţeles, singurul care avea o duminică de mijloc fără meciuri şi o zi de luni nebună în care toată lumea era în acţiune.

Acum, turneul încearcă să găsească un echilibru între a îmbrăţişa modernitatea şi a nu-şi abandona complet tradiţiile.

O altă modificare adoptată de organizatori este cea referitoare la setul decisiv. Până anul acesta, se juca un tie-break la scorul de 12-12. Din acest an, va exista un tie-break în decisiv la scorul de 6-6, dar acesta va fi după principiul cine ajunge primul la zece puncte (faţă de 7), cu cel puţin două puncte diferenţă.

De asemenea, în a doua zi de marţi şi a doua de miercuri, vor avea loc câte două meciuri din sferturi, la simplu masculin şi simplu feminin, faţă de zile numai cu sferturi masculine sau feminine.

Turneul de la Wimbledon, al treilea grand slam al anului, se desfăşoară între 27 iunie şi 10 iulie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.