Simona Halep, locul 3 WTA şi cap de serie numărul 3, a ratat calificarea în sferturile de finală ale Madrid Open, după ce a fost învinsă, marţi, cu scorul de 4-6, 7-5, 7-5, de belgianca Elise Mertens, locul 16 WTA şi cap de serie numărul 13. Simona Halep a recunoscut că adversara ei, belgianca Elise Mertens, a meritat să câştige partida din optimile Madrid Open, pentru că a fost mai puternică în final.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Simona Halep, după meciul cu Elise Mertens: A meritat să câştige, a fost mai puternică

Pe arena Manolo Santana s-au duelat două jucătoare cu o bună acoperire a terenului, cărora le place jocul cu unghiuri deschise. Halep a avut în faţă o jucătoare net mai valoroasă decât sportivele pe care le-a întâlnit anterior, astfel că a avut de furcă în faţa belgiencei.

Campioana română a insistat mult pe reverul rivalei, o tactică bună în primul set, pentru că de acolo au venit cele mai multe erori neforţate ale Elisei Mertens. Din setul al doilea însă, jucătoarea din Belgia şi-a corectat mult lovitura de backhand şi a reuşit chiar să puncteze cu ea.

Totuşi, Mertens a părut în multe momente depăşită total de ofensiva Simonei Halep, pentru că loviturile ei valoroase, forehand-ul, scurta şi slice-ul, nu au făcut diferenţa şi nici serviciul ei nu a fost la înălţime. Halep a fost mult mai agresivă şi a împins-o pe adversară la defensivă, disperată uneori, la a încerca execuţiii din poziţii dificile.

În acelaşi timp, tot românca a băgat-o în joc, printr-o scădere a nivelului evoluţiei, a concentrării, începând din setul al doilea. Fostul lider WTA a greşit destul, serviciul i-a "scârţâit", dar a trimis multe mingi care au depăşit milimetric suprafaţa terenului. "Nu mai ieşi!", s-a rugat ea de minge, aproape cu disperare.

După un prim set strâns, dar clar controlat de româncă, jocul mixt, când cu mingi câştigate spectaculos, când cu puncte cedate gratuit şi duble greşeli, i-a sporit frustrarea Simonei Halep, care a intrat într-una dintre obişnuitele ei stări de nervozitate, de nerăbdare să joace punctele... şi să le piardă. Astfel, fără ca Mertens să joace mult mai bine, Halep i-a dat adversarei puncte, ghemuri, seturi şi locul în sferturi.

Ineficiente mult timp, loviturile de dreapta şi cele scurte ale jucătoarei din Belgia au revenit la cotele cele mai înalte, reverul i s-a îmbunătăţit covârşitor, astfel că Mertens a trecut de la receptoare de cadouri, la a-şi furniza singură punctele. Deşi Halep a avut prima avantaj în decisiv, belgianca a făcut sprintul final şi s-a impus pentru a doua oară în şase meciuri disputate cu jucătoare din Constanţa.

După starturile perfecte din partidele din primele două tururi, când a înregistrat câte un 6-0 în primul set, Halep a început mai slab meciul cu Mertens. Ea a fost condusă cu 1-0 şi 0-40, pe propriul serviciu, dar a revenit, a egalat la 1 şi a reuşit primul break al setului în ghemul următor, consolidat apoi cu serviciul. Mertens şi-a luat break-ul înapoi şi a egalat la 3, însă belgianca şi-a pierdut repede serviciul. De la 4-3, setul a curs normal către 6-4, pentru Halep, după 41 de minute.

Halep a început mai slab şi setul al doilea. La 0-1, a avut 40-0 pe propriul serviciu, dar Mertens a făcut 2-0. Campioana de la Roland Garros şi-a luat revanşa în ghemul următor, cu un break la zero, dar a continuat să servească slab, să comită duble greşeli şi scorul a devenit 1-3. Cu multă muncă, Halep a întors scorul în favoarea ei, câştigând trei ghemuri la rând. La 4-3, cu break avans, jucătoarea din Constanţa şi-a pierdut din nou serviciul şi ulterior avantajul pe tabelă. Când scorul a ajuns 5-6, Simona Halep a risipit totul pe propriul serviciu şi Mertens a egalat, cu 7-5, după alte 50 de minute de joc. În acest set, Halep a înregistrat 15 lovituri direct câştigătoare (la 9) şi 21 de greşeli neforţate (tot la 9).

Acesta a fost primul set pierdut la acest turneu şi primul în meciurile disputate cu Mertens pe zgură. 

În decisiv, Halep a condus ca în setul I, cu 3-1 şi cu 4-3, cu break avantaj, dar nu s-a desprins de Mertens, care a întors scorul, 5-4, în favoarea ei. Cu serviciul, s-a ajuns din nou la 5-6, iar Mertens a reuşit break-ul câştigător, impunându-se cu după un alt 7-5 şi după după două ore şi 34 de minute. 

În acest meci, Halep a comis 48 de greşeli neforţate (40 de lovituri câştigătoare), în comparaţie cu Mertens, care a avut 35-23.

Elise Mertens va evolua în turul următor cu Arina Sabalenka din Belarus, locul 7 WTA şi cap de serie numărul 5, sau cu americanca Jessica Pegula, locul 33 WTA.

Calificarea în optimi este recompensată cu un premiu de 34.000 de euro şi 120 de puncte WTA.

Simona Halep a câştigat turneul de la Madrid în 2016 şi 2017 şi a mai fost finalistă în 2014 şi 2019. În 2020, Madrid Open nu a avut loc, din cauza pandemiei de coronavirus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.