Regulile UEFA şi FIFA care interzic cluburilor să se alăture unor competiţii separate, precum SuperLiga Europeană (ESL), sunt ilegale, a decis, joi, Curtea Europeană de Justiţie, potrivit BBC. A22 Sports, compania care se află în spatele SuperLigii, a salutat verdictul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE -

UEFA a precizat, într-un comunicat, după ce Curtea Europeană de Justiţie s-a pronunţat în cazul Superligii, că decizia de joi “nu înseamnă o aprobare sau o validare a aşa-numitei „super ligi”; ea subliniază mai degrabă un deficit preexistent în cadrul de preautorizare” al forului continental.

CITEȘTE ȘI Decizia privind SuperLiga Europeană “nu înseamnă o aprobare sau o validare a aşa-numitei ‘super ligi’; ea subliniază un deficit preexistent în cadrul de preautorizare al UEFA”, consideră forul fotbalistic

UPDATE -

"Am câştigat dreptul de a concura. Monopolul UEFA a luat sfârşit. Fotbalul este LIBER", a notat şeful A22 Sports, Bernd Reichart, pe reţelele de socializare.

CITEȘTE ȘI Compania care administrează SuperLiga: "Monopolul UEFA a luat sfârşit. Fotbalul este LIBER"

ŞTIREA INIŢIALĂ

ESL şi finanţatorii săi au susţinut că UEFA şi FIFA au încălcat legislaţia privind concurenţa prin ameninţarea cu sancţionarea cluburilor şi a jucătorilor care se alătură ligii separate.

O hotărâre de joi a celei mai înalte instanţe europene a fost împotriva organismelor de conducere ale fotbalului.

Într-un raport iniţial publicat în decembrie anul trecut de către CEJ se afirma că normele organismelor europene şi mondiale de conducere a fotbalului erau "compatibile cu legislaţia UE în materie de concurenţă".
 
Cu toate acestea, verdictul va fi văzut ca o lovitură dată autorităţii UEFA şi FIFA şi modului în care acestea guvernează fotbalul.
 
În raport se arată că, atunci când noi competiţii sunt "potenţial intrate pe piaţă", FIFA şi UEFA trebuie să se asigure că puterile lor sunt "transparente, obiective, nediscriminatorii şi proporţionale".
 
Raportul adaugă: "Cu toate acestea, puterile FIFA şi UEFA nu sunt supuse unor astfel de criterii. Prin urmare, Fifa şi Uefa abuzează de o poziţie dominantă. În plus, având în vedere natura lor arbitrară, normele lor privind aprobarea, controlul şi sancţiunile trebuie considerate restricţii nejustificate ale libertăţii de a furniza servicii. Aceasta nu înseamnă că o competiţie precum proiectul SuperLigii trebuie neapărat aprobată. Curtea nu se pronunţă asupra acestui proiect specific în hotărârea sa."

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.