Procurorii federali elveţieni i-au acuzat de fraudă pe trei foşti conducători ai federaţiei germane de fotbal, pentru o plată suspectă legată de Cupa Mondială din 2006, găzduită de Germania, a anunţat, marţi, procurorul general elveţian, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rechizitoriul arată că Horst Schmidt(vicepreşedinte al Comitetului de Organizare al CM-2006), Theo Zwanziger (preşedinte al DFB între 2006 şi 2012) şi Wolfgang Niersbach (preşedinte al DFB între 2012 şi 2015), dar şi elveţianul Urs Linsi, fost secretar general al FIFA, între 2002 şi 2007, i-au indus în eroare pe membrii comisiei de supraveghere a DFB despre adevăratul scop al unei plăţi de 6,7 milioane de euro, se arată într-un comunicat. 

Cei patru şi-au susţinut nevinovăţia.

Procedura împotriva fostului fotbalist Franz Beckenbauer, preşedintele Comitetului de organziare al CM-2006, de asemenea cercetat în acest caz, continuă separat, din cauza problemelor sale de sănătate, care fac imposibilă audierea, a precizat Biroului procurorului general (OAG).

Schmidt, Zwanziger şi Linsi sunt acuzaţi de fraudă, iar Niersbach de complicitate la fraudă. OAG a renunţat, luna trecută, la investigaţia de spălare de bani, în acest caz.

"Investigaţiile au arătat că, în vara anului 2002, Franz Beckenbauer a acceptat un împrumut de zece milioane de franci elveţieni în numele său şi în contul său de la Robert Louis-Dreyfus. Această sumă a fost folosită pentru mai multe plăţi, printr-o firmă de avocatură din Elveţia către o companie din Qatar, care îi aprţinea lui Mohammed Bin Hammam", a arătat OAG.

La acea vreme, Bin Hammam era membru al Comitetului Executiv al FIFA şi al Comitetului financiar al forului mondial.

"Scopul exact al plăţii totale de 10 milioane de franci elveţieni către Mohammed Bin Hammam nu a putut fi determinat şi din cauză că o solicitare de asistenţă juridică reciprocă formulată de OAG către autorităţile din Qatar, în septembrie 2016, a rămas fără răspuns până azi", a adăugat OAG.

Plata în cauză a declanşat mai multe investigaţii şi a dus la demisia lui Niersbach, în urma acuzaţiilor că ar fi folosit un fond secret pentru a cumpăra voturi în favoarea Germaniei la desemnarea gazdei turneului final al CM din 2016.

O investigaţie comandată de DFB a arătat că suma de 6,7 milioane de euro a reprezentat returnarea prin FIFA a unui împrumut de la fostul patron al Adidas Louis-Dreyfus.

O instanţă germană a stabilit în octombrie că nu sunt dovezi pentru a-i trimite în judecată pe conducătorii fotbalului german pentru evaziune fiscală în legătură cu plata respectivă.

În 2015, publicaţia Der Spiegel a scris ca Germania ar fi mituit, cu suma totală de zece milioane de franci elveţieni, patru membri din Asia ai Comitetului Executiv al FIFA pentru a obţine organizarea Cupei Mondiale din 2006, în afacere fiind implicaţi înalţi reprezentanţi ai fotbalului german, precum Franz Beckenbauer.

Comitetul de candidatură, din care făcea parte şi Franz Beckenbauer, vicepreşedinte al DFB între 1998 şi 2010, ar fi constitut un fond special, în scopul de a mitui reprezentanţi ai Comitetului Executiv al FIFA. Fondul ar fi fost alimentat cu peste 10 milioane de franci elveţieni, dintr-un împrumut de la Robert Louis-Dreyfus, conducător al companiei Adidas.

Banii s-au întors la Louis-Dreyfus printr-o plată de 6,67 de milioane de euro, făcută de Comitetul de organizare într-un cont al FIFA de la Geneva, având ca justificare organizarea unei gale pe Stadionul Olimpic din Berlin, care a fost anulată ulterior. Der Speigel susţine că banii au fost transferaţi apoi către un alt cont elveţian, deţinut de Louis-Dreyfus. Robert Louis-Dreyfus a decedat în iulie 2009.

Organizarea CM-2006 a fost atribuită în iulie 2000, când Germania a câştigat la numai un vot, 12-11, în faţa Africii de Sud, care a primit ulterior turneul final din 2010.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.