Peştera din Thailanda din care au fost salvaţi în 2018 mai mulţi copii care fac parte dintr-o echipă de fotbal, caz care a impresionat întreaga lume, a fost redeschisă publicului vineri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ziua redeschiderii, au venit la peştera devenită celebră anul trecut aproximativ 2.000 de turişti.

Vizitatorii au acces la intrarea în peşteră doar în serii de cel muli 30 de persoane. “Ei pot, cu ajutorul unei torţe, să lumineze peştera pe o distanţă de aproximativ 50 de metri. Încă nu li se permite să pătrundă cu adevărat în peşteră, pentru că mai avem de analizat itinerariul pe care îl vor urma şi alte detalii”, a declarat Kamolchai Kotcha, director al autorităţii care se ocupă de peştera respectivă.

Peştera Thamluang, situată în nordul Thailandei, a fost închisă publicului după salvarea celor 12 jucători ai echipei “Mistreţii sălbatici”. Copiii cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani au fost găsiţi după nouă zile în peşteră şi au mai fost necesare nouă zile pentru ca ei să fie scoşi din peşteră.

La operaţiunile de salvare au participat sute de persoane, iar milioane de persoane din întreaga lume au urmărit cu sufletul la gură soarta copiilor. După ce au fost salvaţi, copiii au fost invitaţi de preşedibtele FIFA, Gianni Infantino, la finala Cupei Mondiale de fotbal. Deoarece era necesară să fie spitalizaţi cel puţin o săptămână, copiii au urmărit finala la televizor. Ulterior, ei au mai primit invitaţii la meciuri din Europa şi au făcut o deplasare şi în SUA, la Los Angeles, unde s-au antrenat cu Zlatan Ibrahimovici.

Autorităţile thailandeze vor ca peştera să devină o atracţie turistică importantă. În acest scop, a fost deschis şi un centru de informare şi a fost înălţată o statuie în memoria unuia dintre salvatori, care a murit în timpul operaţiunilor. Echipamentele folosite în timpul salvării au rămas în interiorul grotei pentru a fi expuse publicului.

Guvernul a deblocat fonduri de aproape 1,5 milioane de euro pentru amenajarea zonei.

Într-un perimetru de câţiva kilometri se vor construi un centru comercial, hoteluri şi mai multe campinguri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.