Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) va da decizia în cazul patinatoarei ruse Kamila Valieva, al cărei control pozitiv a fost dezvăluit la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2022, la sfârşitul lunii ianuarie 2024, a anunţat vineri. Comisia, care va "delibera" şi va anunţa decizia sa şi motivarea "până la sfârşitul lunii ianuarie 2024", notează lequipe.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Audierea cu uşile închise a fost reluată pe 9 noiembrie, deoarece judecătorii au considerat că au nevoie de mai multe informaţii după o primă rundă la sfârşitul lunii septembrie. Atunci, cei trei judecători au audiat-o pe patinatoarea rusă în vârstă de 17 ani prin videoconferinţă, precum şi experţi şi martori.

La începutul lunii ianuarie 2023, comisia disciplinară independentă a autorităţii antidoping din Rusia (RUSADA) a dezvăluit că nu i-a impus nicio suspendare lui Valieva, considerând că aceasta nu a comis "nicio greşeală sau neglijenţă", iar ea a putut să revină în competiţii.

Cu toate acestea, RUSADA a făcut apel la TAS, sperând la o sancţiune adecvată, care ar putea fi la fel de simplă ca o mustrare. Forul rus s-a alăturat astfel WADA şi Federaţiei Internaţionale de Patinaj (ISU), care au sesizat şi ele TAS, cerând de partea lor până la patru ani de suspendare şi anularea tuturor rezultatelor patinatoarei de la sfârşitul anului 2021.

Valieva avea 15 ani în 2022 şi, din cauza vârstei sale, ar fi trebuit să beneficieze de o confidenţialitate totală, conform regulilor Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA). Cu toate acestea, faptul că proba pozitivă, prelevată în 2021, a fost dezvăluită în timpul Jocurilor Olimpice şi după ce Valieva câştigase proba pe echipe, a adus o publicitate considerabilă cazului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.