ESPN, Intel şi Univeristatea din Bath au întocmit un studiu din care a reieşit că Liverpool a fost echipa cea mai ghinionistă în sezonul trecut al Premier League, iar Manchester United cea mai norocoasă, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Echipa de cercetători a colaborat cu fostul arbitru Peter Walton şi împreună au analizat toate meciurile din sezonul 2017/2018 al Premier Legue. În acest studiu s-au luat în considerare următoarele repere:

- goluri care ar fi trebuit anulate;

- goluri anulate incorect;

- penaltiuri acordate incorect, din care s-a marcat;

- penaltiuri care nu au fost acordate, deşi ar fi trebuit;

- cartonaşe roşii acordate incorect;

- cartonaşe roşii neacordate, deşi ar fi trebuit;

- goluri marcate după expirarea prelungirilor anunţate;

- goluri marcate în urma unor devieri.

Odată aceste incidente identificate, cercetătorii au folosit un model care a ţinut cont de mai mulţi factori, cum ar fi puterea echipei, forma şi avantajul de a fi gazdă.

De exemplu, la meciul terminat la egalitate, scor 0-0, între Liverpool şi Manchester United, disputat pe Anfield, la 14 octombrie 2017, analiza a arătat că echipa antrenată de Jurgen Klopp ar fi trebuit să primească un penalti în minutul 63, apoi, pe baza modelului amintit, s-a stabilit că meciul s-ar fi încheiat cu victoria gazdelor, cu 1-0.

Astfel, studiul a relevat că Liverpool a pierdut 12 puncte, din cauza unor goluri anulate incorect şi din cauza unor decizii incorecte la penaltiuri şi cartonaşe roşii.

La polul opus s-a situat Manchester United, care a câştigat "nemeritat" şase puncte. Dacă deciziile ar fi fost cele corecte, Liverpool ar fi terminat pe locul 2 şi nu United, care ar fi fost doar a patra în clasament.

Şi campioana Manchester City a fost favorizată, dar dacă ar fi pierdut cele trei puncte câştigate "incorect" nu ar fi coborât de pe primul loc.

De asemenea, Huddersfield ar fi retrogradat în locul lui Stoke City, iar Brighton ar fi terminat cu şase locuri mai sus în clasament, pe 9, ceea cea i-ar fi adus în plus un premiu de 11,5 milioane de lire sterline.

Studiul mai arată că Leicester a marcat cele mai multe goluri după expirarea timpului adiţional, trei, şi că această echipă ar fi terbuit să fie pe poziţia a 14-a, în loc de a noua, cu 9,7 milioane de lire sterline mai puţin în cont.

Stadionul cu cele mai multe goluri marcate din devieri -  cinci - este cel al lui Huddersfield, John Smith's Stadium, dar doar două au fost în favoarea gazdelor.

Matt Ritchie a fost desemnat cel mai norocos jucător. Fotbalistul de la Newcastle ar fi trebuit să primească două cartonaşe roşii, în timp ce un henţ făcut de el în careu nu a fost sancţionat.

Profesorul asistent Thomas Curran de la Universitatea din Bath a declarat că acest proiect a fost unul dintre cele mai detaliate studii pe care le-a condus în cariera sa, iar Peter Walton a subliniat că rezultatele cercetării arată impactul şi importanţa deciziilor arbitrilor în fotbal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.