Reţelele de socializare sunt boicotate în acest weekend de numeroşi sportivi şi mai multe cluburi, în special din Anglia, în semn de protest faţă de injuriile apărute în spaţiul online şi mai ales faţă de rasism, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Clubul Manchester United, septuplul campion mondial de Formula 1 Lewis Hamilton, ITF şi chiar UEFA se numără printre cei care au ales calea boicotului.

Manchester United a notat, pe site-ul oficial, că din septembrie 2019 şi până acum numărul mesajelor jignitoare şi rasiste adresate jucătorilor a crescut cu 350 la sută. Şi fanii sunt vizaţi de rasism şi alte jigniri în social media, numărul mesajelor de acest gen fiind de asemenea în creştere.

Drept urmare, Manchester United nu va posta nimic pe Facebook, Twitter şi Instagram în acest weekend, în semn de protest.

Şi Premier League a anunţat că începând de vineri, de la ora locală 15.00, a încetat să posteze pe reţelele sociale, protestul fiind valabil până marţi, 4 mai. “Luăm această atitudine, împreună cu comunitatea fotbalului, pentru a lupta împotriva jignirilor online şi a discriminării de pe reţelele de socializare”, a precizat forul.

Cluburile din primul eşalon din Anglia au anunţat că au decis sancţiuni în cazul a şase persoane acuzate că i-au adresat injurii atacantului sud-coreean al echipei Tottenham, Son Heung-min, în social media.

S-au alăturat boicotului şi Federaţia Engleză de Rugby, Federaţia Engleză de Ciclism şi Federaţia Engleză de Crichet.

În Franţa, federaţia de rugby a anunţat că răspunde “apelului de boicotare a reţelelor sociale pentru a sensibiliza şi a denunţa molima reprezentată de rasism, hărţuire şi discriminare pe internet”. S-a alăturat în Franţa boicotului şi FC Nantes.

Vor boicota social media în următoarele zile şi mai mulţi piloţi de Formula 1, între care şi Lewis Hamilton.

“În semn de solidaritate cu lumea fotbalului, conturile mele din social media vor rămâne negre în acest weekend. Discriminarea, fie că este sau nu online, nu are ce căuta în societatea noastră şi de prea mult timp este uşor pentru unii să posteze mesaje de ură de dincolo de monitorul lor”, a notat Hamilton în social media.

Şi Lando Norris şi George Russel se alătură protestului.

Formula 1 a anunţat, joi, că susţine mişcarea, dar nu participă. În schimb, Federaţia Internaţională de Tenis a precizat, pe site-ul său oficial, că se alătură boicotului începând de vineri, de la ora 15.00 BST şi până luni, la ora 23.59 BST. “Jucători de tenis, antrenori şi oficiali din întreaga lume au primit zilnic mesaje abuzive în social media – şi este un fenomen în creştere – cu referire la rasă, sex, aspect fizic şi abilitatea lor. Multe conţin ameninţări dure şi chiar cu moartea. Este momentul să acţioneze companiile social media şi să susţină eforturile sportuluui de a stopa abuzurile”, se arată în comunicatul ITF.

În ultimele săptămâni, s-au multiplicat apelurile de renunţare la social media. În martie, fostul fotbalist Thierry Henry a anunţat că a renunţat la reţelele de socializare, decizie luată în semn de protest şi valabilă până în momentul în care companiile social media vor face mai mult pentru a combate rasismul şi hărţuirea din mediul online.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.