Noul antrenor al echipei naţionale de rugby, Eugen Apjok a vorbit, într-un interviu postat pe site-ul rugbyromania.ro, despre planurile legate de 2023, schimbările pe care doreşte să le facă şi obiectivele setate, într-un an în care atenţia tuturor este centrată pe Cupa Mondială de rugby din Franţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Ne dorim să construim mai mult pe trei lucruri, pe care le considerăm de bază: cultura românească a jocului, pregătirea fizică şi o relaţie strânsă cu cluburile. Cultura românească înseamnă valorile în care creştem, înseamnă mândria de a juca pentru ţară, înseamnă un set de principii pe care dorim să le dezvoltăm în cadrul echipei atât pe teren, cât şi în afara lui. Pregătirea fizică este un aspect esenţial care trebuie îmbunătăţit, iar asta o ştim cu toţii, este un aspect care are legătură cu toate celelalte părţi tehnico-tactice ale jocului de rugby. Dacă vom reuşi să îmbunătăţim partea fizică, celelalte lucruri se vor îmbunătăţi automat, pentru că daca vom reuşi să ducem fizic la aceeaşi intensitate meciul, să luam deciziile corecte , putem sa ne creştem nivelul de joc. Ultimul punct, foarte important şi el, este relaţia pe care o avem cu cluburile care dau jucători la echipa naţională, să putem asigura jucătorilor o pregătire mai bună, să avem o comunicare mai bună cu toată lumea”, a afirmat Apjok.

Naţionala se va reuni imediat după începutul anului, la 9 ianuarie, într-un stagiu de pregătire. “Practic va fi o reacomodare la efort pentru jucătorii din ţară pentru că în această primă parte a pregătirii accentul va fi pus pe cei care evoluează în campionatul intern pentru că cei din Franţa deja se află în competiţie, la cluburile lor. Este foarte important să reuşim să îi menţinem pe jucători într-o formă cât mai bună  în această perioadă în care nu au  meciuri, cu pauză de la cluburi, pentru a reuşi să legăm mult mai bine lucrurile în Rugby Europe Championship”.

Apjok a menţionat că vor exista surprize în ceea ce priveşte selecţia jucătorilor. “Vom avea şi jucători noi, tineri. În acest stagiu dorim să vedem cât mai mulţi jucători, să vedem cum se comportă în antrenamente şi în timpul meciului, cum gestionează anumite momente. Aşa cum am spus, acest prim stagiu va fi cu jucătorii din ţară. Pe cei experimentaţi i-am văzut tot sezonul, ştim ce pot, ştim ce joacă, de aceea dorim să ne uităm şi la alţi jucători  pentru că avem în vedere şi Cupa Mondială din 2027 şi avem nevoie de tineri care să crească cu echipa”.

Eugen Apjok a vorbit şi despre ce îşi doreşte pentru anul viitor: “Îmi doresc să ne îmbunătăţim jocul, să arătăm că ştim să jucăm rugby. Aş vrea ca fiecare jucător să-şi înţeleagă rolul în echipă şi ce are de făcut pe acea bucată pe care trebuie să o acopere, să fie cel mai bun, iar dacă vom reuşi să facem acest lucru cât mai repede, lucrurile se pot dezvolta. La echipa naţională rezultatele sunt prioritatea principală, ştiu că va fi foarte greu să găseşti acel echilibru între a încerca soluţii pe anumite zone ale jocului şi a avea rezultate cât mai bune, însă fiind an de Cupa Mondială, acest fiind practic cel mai important moment, este nevoie ca tot ce facem de la începutul anului să ducă spre o pregătire cât mai bună a echipei pentru competiţia din Franţa. Este o schimbare în staff pe care jucătorii o vor resimţi, o schimbare a planului de joc şi totul trebuie înţeles şi implementat cât mai rapid”.

Apjok are emoţii înainte de Cupa Mondială. “Nu cred că este vorba neapărat de ce-mi doresc eu, ci de ceea ce putem face în funcţie de calităţile jucătorilor pe care le avem. Evident că toţi ne dorim o victorie la Cupa Mondială, însă este prea devreme să vorbim despre cât şi ce putem. Ca o etapizare a pregătirii până în luna iulie, dorim ca băieţii să îşi însuşească cât mai bine planul de joc , să-şi înţeleagă sarcinile de joc şi apoi vom vedea ce şi când vom adaugă sa îmbunătăţim acest plan. În pregătirea dinaintea Cupei Mondiale , vom ştii cu exactitate , ce ne propunem şi ce putem realiza la Cupa Mondială. Însă, repet, e foarte important ca jucătorii să înţeleagă lucrurile de bază pe care noi le cerem de la ei. Ca să fiu sincer până la capăt, îmi doresc să arătăm un joc cât mai frumos şi eficient, să profităm de fiecare oportunitate de a marca. E normal să am emoţii, însă dincolo de emoţii am şi multă încredere că împreună, alături de staff şi de jucători putem face lucruri frumoase pentru România”, a afirmat tehnicianul.

România va evolua la Cupa Mondială din 2023 în grupa B, cu Africa de Sud, Irlanda, Scoţia şi Tonga.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.