Mai mulţi fani au fost împiedicaţi să intre în complexul Melbourne Park care găzduieşte Australian Open cu tricouri şi pancare de susţinere a jucătoarei de tenis Shuai Peng din China, informează news.com.au.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe reţelele de socializare a apărut un videoclip în weekend, în care forţele de ordine i-au cerut unui fan care dorea să intre la Melbourne Park să-şi scoată tricoul cu mesajul "Unde este Peng Shuai?", prin care atrăgea atenţia asupra situaţiei dificile a jucătoarei chineze de tenis, care a stârnit temeri în întreaga lume după ce a dispărut din viaţa publică, în urma unor acuzaţii de abuz sexual formulate împotriva unui fost membru de rang înalt al Partidului Comunist Chinez.

Federaţia australiană s-a apărat, susţinând că accesul nu este permis cu însemne comerciale sau politice, potrivit regulamentului său.

"În condiţiile noastre de intrare nu permitem îmbrăcăminte, bannere ori semne comerciale sau politice. Siguranţa lui Peng Shuai este preocuparea noastră principală. Continuăm să lucrăm cu WTA şi cu comunitatea mondială de tenis pentru a căuta mai multă claritate cu privire la situaţia ei şi vom face tot ce putem pentru a-i asigura starea de bine", a declarat un purtător de cuvânt al Tennis Australia.

Însă un jurnalist american de tenis, Jon Wertheim, a sugerat că există altceva în spatele deciziei TA de a cenzura fanii pentru orice menţiune despre Peng.

Distileria chineză Baijiu Luzhou Laojiao este unul dintre principalii sponsori ai Australian Open, iar logo-ul său, 1573, apare des în Melbourne Park. Terenul 2, de exemplu, a fost redenumit oficial "1573 Arena", în 2019.

"Veţi observa logourile chinezeşti de la Australian Open, despre care unii ar putea bănui că au mai mult de-a face cu asta, dincolo de discursul politic. Dacă <Unde este Peng Shuai?> este un discurs politic, am ajuns rău", a spus el.

Tenismenul Nicolas Mahut a criticat Tennis Australia pentru ipocrizie, ca răspuns la povestea cu tricourile de susţinere a jucătoarei Peng Shuai.

"Câtă lipsă de curaj! Şi ce dacă nu aveţi sponsorul chinez 1573?", a scris Mahut, pe reţelele de socializare, iar fosta jucătoare Martina Navratilova a catalogat decizia forului australian drept "jalnică".

Actorul australian de comedie, Shaun Micallef, a comentat şi el subiectul, spunând că numai în China continentală este considerat că faci o declaraţie politică dacă întrebi unde se află cineva.

"Înţeleg dacă un hotel spune "fără tanga", îţi cere să pleci şi apoi sună la poliţie dacă nu o faci, pentru că poliţia poate vedea că porţi tanga. Nu cred că poliţia se poate uita la un tricou cu <Unde este Peng Shuai?> şi să spună la fel de uşor că este o declaraţie politică", a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.