Preşedintele CCA, Kyros Vassaras, a prezentat, la Cheile Grădiştei, mai multe statistici privind activitatea arbitrilor şi a explicat care sunt modificările din Legile Jocului implementate începând cu sezonul 2025-2026, informează FRF.
„Sunt aici de 11 ani şi cred că tot ce am visat să realizăm s-a întâmplat”, a spus Kyros Vassaras, cu referire la delegările importante pe care arbitrii români le-au avut în competiţii importante şi la turneele finale în toată această perioadă de timp. „Înainte, era o surpriză să avem o delegare în Liga Campionilor. Acum, e ceva la care toată lumea se aşteaptă. Continuăm pentru a duce arbitrajul românesc la un nivel şi mai înalt”. „Încercăm să le oferim arbitrilor, instructorilor, observatorilor cea mai bună educaţie, cea mai bună pregătire. Lucrăm mereu în grupuri, cu analize oneste, cu teste video şi teoretice actualizate în permanenţă, arbitrii au de trecut 4 testări fizice într-un an, sunt teste diferite atestate de FIFA. În plus, punem în aplicare exerciţii care îi ajută pe oficialii de joc să ia cele mai bune decizii când se află sub presiune”, a explicat preşedintele CCA.
El a oferit mai multe cifre şi statistici privind activitatea arbitrilor români:
- 4.745 de arbitri sunt în România în 2024, dintre care 410 femei;
- România, locul 4 la numărul delegărilor pe plan european, într-un raport din martie 2025 al şefului Comisiei de Arbitri UEFA, Roberto Rosetti;
- Locul 10 la numărul delegărilor arbitrilor VAR şi pe 9 la delegări AVAR pe plan european.
Noile modificări ale Legilor Jocului:
Regula celor 8 secunde
Poate cea mai importantă regulă, pe care am văzut-o implementată şi la Campionatele Europene U21, U19 din această vară, dar şi la Campionatul Mondial al Cluburilor, face referire la momentul în care portarul are mingea în control, în braţe.
Mai exact, dacă acesta nu dă drumul balonului în cel mult 8 secunde, atunci echipa adversă va beneficia de o lovitură de colţ. Arbitrul va semnaliza în mod vizibil când portarul mai are la dispoziţie 5 secunde pentru a elibera mingea.
E important de menţionat faptul că numărătoarea va începe din momentul în care portarul se află în controlul balonului fără a fi incomodat de vreun adversar. Iar dacă un adversar obstrucţionează portarul în momentul numărătorii, arbitrul va acorda lovitură liberă indirectă în favoarea echipei portarului.
Dialog cu căpitanii
O altă prevedere face referire la dialogul arbitrului doar cu căpitanul echipei. Pentru transparenţă şi pentru a evita eventuale conflicte, este încurajată o relaţie bazată pe respect reciproc între „central” şi liderii din teren ai celor două echipe, care poate duce la o desfăşurare în condiţii mai bune a partidei.
Pentru ca arbitrul să explice anumite decizii-cheie pe care le ia în timpul jocului, doar căpitanii îl pot aborda într-un mod respectuos. În acelaşi timp, este responsabilitatea căpitanilor să se asigure că şi ceilalţi coechipieri se comportă într-un mod adecvat şi că rămân la o distanţă rezonabilă de locul în care arbitrul oferă explicaţii.
Arbitrul poate comunica şi cu un alt jucător decât căpitanul, dacă acesta este implicat într-un incident iar comportamentul său este unul adecvat. În acelaşi timp, protestele, chiar şi cele venite din partea căpitanilor, vor putea fi sancţionate cu cartonaş galben. Aceeaşi sancţiune va putea fi aplicată de către arbitru şi atunci când alţi jucători îl înconjoară sau îl abordează fără acordul său.
În cazul în care căpitanul echipei este portarul, arbitrul va trebui să fie informat înainte de startul jocului despre nominalizarea unui alt jucător de câmp cu care va dialoga pe parcursul jocului.
Atingere dublă la penalti
Tot din acest sezon mai intră în vigoare şi o prevedere legată de momentul în care un executant de penalti atinge involuntar mingea de două ori şi înscrie.
Într-o astfel de situaţie, dacă mingea este atinsă involuntar de două ori şi intră în poartă, lovitura va fi repetată. În cazul în care penaltiul este ratat, execuţia nu se va repeta.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.