Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) speră ca Jocurile de la Paris din 2024 să fie "lumina de la capătul tunelului" după două Olimpiade afectate de COVID, însă organizatorii se confruntă cu provocări majore în materie de securitate înainte de ceremonia de deschidere din 26 iulie, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CIO a aşteptat cu nerăbdare o revenire la normalitatea olimpică la Paris, după ce atât Jocurile de la Tokyo, amânate cu un an, până în 2021, cât şi Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing au fost organizate fără spectatori sau vizitatori din cauza virusului.

Acest lucru se va schimba la Paris, organizatorii plănuind ceea ce ei descriu ca fiind o ceremonie de deschidere spectaculoasă şi prima ceremonie de deschidere organizată în afara unui stadion olimpic.

Sute de mii de spectatori sunt aşteptaţi să se alinieze pe malurile râului Sena pentru a asista la deschiderea în stil mare a celui mai mare eveniment multi-sportiv din lume.

În cele 16 zile de competiţie care vor urma până la încheierea Jocurilor, la 11 august, organizatorii vor fi însă în alertă maximă pentru a se asigura că evenimentul se va desfăşura în siguranţă.

Franţa şi-a ridicat alerta de securitate la cel mai înalt nivel în octombrie, când un bărbat de origine cecenă a înjunghiat mortal un profesor într-un atac la o şcoală din nordul Franţei.

Alerte cu bombă în atracţii turistice precum muzeul Luvru şi Palatul Versailles au crescut, de asemenea, în urma atacului Hamas din Israel din 7 octombrie şi a războiului care a urmat în Gaza.

Ministrul francez al sporturilor, Amelie Oudea-Castera, a declarat la începutul acestei luni că nu există un "plan B" pentru ceremonia de deschidere, comentariile sale venind la doar câteva zile după ce un bărbat înarmat cu un cuţit şi un ciocan a ucis un turist german şi a rănit două persoane lângă Turnul Eiffel.

Atacul a avut loc pe Quai de Grenelle - un loc inclus, de asemenea, în planurile pentru ceremonia de deschidere.

MĂSURI DE SECURITATE "FĂRĂ PRECEDENT

Asigurarea siguranţei sportivilor şi a spectatorilor este prioritatea principală a organizatorilor, care au pus în aplicare un plan de securitate "fără precedent" pentru Jocuri, cu un preţ de 320 de milioane de euro (348,74 milioane de dolari), în cadrul căruia vor fi mobilizaţi zeci de mii de ofiţeri de poliţie şi personal de securitate privat.

Aproximativ 30.000 de poliţişti vor asigura securitatea ceremoniei de deschidere.

O creştere bruscă a actelor antisemite în întreaga lume de la începutul războiului din Gaza aduce, de asemenea, securitatea sportivilor israelieni la Jocuri în centrul atenţiei.

Oficialii comitetului olimpic israelian au declarat pentru Reuters că sunt în strânsă colaborare cu părţile interesate pentru a asigura siguranţa sportivilor lor, fără a oferi detalii specifice.

Invazia Rusiei în Ucraina în 2022 pune, de asemenea, probleme pentru organizatori, CIO permiţând sportivilor ruşi şi belaruşi să concureze la Paris ca neutri, fără steaguri, imnuri sau embleme.

Oficialii Jocurilor de la Paris au declarat că îi vor primi cu bucurie pe sportivii neutri şi vor respecta decizia CIO, dar această mişcare a lăsat Ucraina frustrată şi se gândeşte la propria sa participare.

Oficialii guvernului de la Kiev au declarat că vor decide dacă sportivii ucraineni vor participa la Jocuri la o dată ulterioară.

Cu puţin peste şase luni înainte de începerea evenimentului, organizatorii de la Paris şi CIO mai au de făcut câteva lucruri importante pentru a se asigura că Jocurile sunt exact ceea ce au fost menite să fie - cea mai mare sărbătoare a sportului din lume.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.