În 2019, iubitorii fotbalului din România au trait din nou o “vară italiană”, de această dată inimile lor vibrând alături de tricolorii mici ai lui Mirel Rădoi, cu Ianis Hagi, George Puşcaş sau Ionuţ Radu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Naţionala de tineret şi-a început parcursul la Campionatul European din iunie, din Italia şi San Marino, cu o victorie fără drept de apel în faţa Croaţiei, scor 4-1.

Au marcat: Puşcaş (11 – pen.), Hagi (14), Băluţă (66), Adrian Petre (90) / Vlasic (18), iar golurile lui Puşcaş şi Petre au venit după consultarea sistemului VAR.

Dar a urmat Anglia şi toată lumea se temea de acest meci. Mai puţin “copiii” lui Rădoi, care au făcut un meci absolut spectaculos şi s-au impus cu 4-2.

Au marcat: Gray ’79, Abraham ‘87  / Puşcaş ’76 (penalti), Ianis Hagi ’85, Coman ’89, ‘90+3

După acest meci, România era lider în grupa C, iar atacantul George Puşcaş spunea că s-a născut o nouă generaţie de mari fotbalişti români, nu de aur, precum cea din anii 90, ci una de fier.

La 24 iunie, România remiza cu Franţa, scor 0-0 şi reuşea calificarea în premieră în semifinalele Campionatului European, dar şi performanţa de a ajunge după 56 de ani la Jocurile Olimpice.

România a participat ultima dată la JO de la Tokyo din 1964. Acum, România va merge tot la Tokyo, la JO din 2020.

Dar visul unei finale şi de ce nu  chiar al unui titlu s-a terminat în 27 iunie, atunci când România a fost învinsă, cu scorul de 4-2 (1-2), de Germania. Tinerii "tricolori" au condus la pauză, cu 2-1. Două lovituri libere în finalul meciului i-au calificat pe germani în finală.

Au marcat: Puşcaş '26 (p), '44 / Amiri '21, '90+4, Waldschmidt '51 (p), '90.

Cei 23 de jucători aflaţi în lotul României la Euro-2019 sub conducerea selecţionerului Mirel Rădoi au fost următorii:

Portari: Ionuţ Radu, Cătălin Căbuz, Andrei Vlad

Fundaşi: Cristian Manea, Ionuţ Nedelcearu, Adrian Rus, Alexandru Paşcanu, Virgil Ghiţă, Florin Ştefan, Radu Boboc

Mijlocaşi: Tudor Băluţă, Dragoş Nedelcu, Alexandru Cicâldău, Andrei Ciobanu, Dennis Man, Ianis Hagi, Florinel Coman, Darius Olaru, Ricardo Grigore, Vlad Dragomir

Atacanţi: George Puşcaş, Adrian Petre, Andrei Ivan.

Dacă tricolorii mici au adus bucurie, nu acelaşi lucru se poate spune despre echipa de seniori.

Echipa pregătită de Cosmin Contra nu a reuşit calificarea la Euro-2020 din grupa F, unde a terminat pe locul 4, cu 14 puncte în 10 meciuri.

În ultimul meci, naţionala a suferit o înfrângere usturătoare în faţa Spaniei, scor 5-0,

În grupa F, în care s-au mai aflat Norvegia, Suedia, Insulele Feroe şi Malta, tricolorii au reuşit victorii doar cu feroezii şi maltezii şi două remize cu norvegienii.

La 18 noiembrie, după eşecul cu Spania, Cosmin Contra a anunţat că nu va mai continua la naţională, contractual său expirând după încheierea preliminariilor. El preluase echipa naţională la 17 septembrie 2017, înlocuindu-l pe germanul Christoph Daum.

Bilanţul lui Cosmin Contra ca selecţioner al României înseamnă 13 victorii, 6 egaluri şi doar 5 înfrângeri în acest total de 24 de partide, dintre care 18 cu caracter oficial. Golaverajul este unul pozitiv, 39 de goluri marcate şi 26 primite.

În locul lui Contra, la naţionala României a fost numit Mirel Rădoi.

Noul selecţioner va conduce naţionala tricoloră la play-off-ul Ligii Naţiunilor din martie 2020, ultima şansă de califcare la Euro-2020. În play-off-ul Ligii Naţiunilor, România va evolua, în deplasare, cu Islanda. Dacă vor câştiga acestă întâlnire, tricolorii vor întâlni, tot în deplasare, învingătoarea dintre Bulgaria şi Ungaria, pentru un loc la Euro-2020.

Mirel Rădoi are în palmares 67 de meciuri pentru echipa naţională a României, pentru care a marcat două goluri. Ca fotbalist, a evoluat în cea mai mare parte a carierei sale la Steaua Bucureşti, între anii 2000-2009, Al-Hilal Riyadh, între 2009 şi 2011, Al-Ain, între anii 2011-2014.

Începând din martie 2018, Rădoi a ocupat funcţia de manager sportiv al echipei naţionale U21 a României, iar în luna august a aceluiaşi an a preluat banca tehnică, după ce Daniel Isăilă a decis să accepte o ofertă din Arabia Saudită. A reuşit să califice reprezentativa Under 21 la Euro-2019, unde a ajuns până în semifinalele competiţiei, performanţă ce a însemnat calificarea la Jocurile Olimpice după o pauză de 56 de ani.

În total, pe banca selecţionatei U21, Mirel Rădoi a bifat 15 partide, reuşind să câştige 9 dintre ele şi să bifeze trei remize.

Mirel Rădoi va conduce şi naţionala de tineret la Jocurile Olimpice din 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.