Fost jucător al echipelor FC Argeş, Rapid, Universitatea Craiova şi Dinamo Bucureşti, Gabriel Dumitru, a ales să-şi deschidă o academie de fotbal la Londra şi ţelul său este să trimită jucători la naţionalele României. Eagles Football Academy a ajuns, la 3 ani de la înfiinţare, cu trei echipe în a XI-a ligă engleză şi deschide o sucursală în estul Londrei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gabi Dumitru are peste 200 de meciuri jucate la nivel mare, la Rapid, FC Argeş, Gloria Bistriţa şi Universitatea Craiova şi Dinamo Bucureşti, iar ca antrenor, după ce a făcut şcoala la Zeist, în Olanda, a pregătit atât echipe de juniori, cât şi de seniori. În Londra e de doar trei ani şi la început a muncit pe şantier, a pus faianţă şi gresie, după care a ajuns şofer la o fabrică de pâine. Dar şi-a dat seama că nu poate trăi fără fotbal.

Gabi Dumitru (FOTO: Eagles Football Academy)
Gabi Dumitru (FOTO: Eagles Football Academy)

"Acum am ajuns manager la această fabrică de pâine, am 157 de magazine la care se livrează pâine. Muncesc doar 35 de ore pe săptămână, de la ora 5 la 12, de luni până vineri. Am ales asta pentru că foarte mult timp îl dedic fotbalului. În nebunia mea, la un an de când am venit, pe 1 iunie, de ziua copilului, nu mai puteam trăi fără fotbal. Eram disperat, eu în România antrenând 15 ani. Am făcut şcoala de antrenori în Olanda, la Zeist, şi am antrenat până la Divizia B foarte multe echipe de seniori, Baia Mare, Olimpia Satu Mare, UTA Arad, FC Olt. Eh, şi pe 1 iunie acum doi am am făcut câteva sute de flyere pe care le-am împărţit pe la magazinele unde duceam pâine în care spuneam că aştept copii să le împart cadouri. Şi mi-au venit 7 copii într-un parc pe aici. Asta a fost prima zi şi aşa a început nebunia Eagles, care la început se numea FC Piticot, cu 7 copii. Le-am dat tricourile pregătite în pungile cu cadouri. Apoi copii au început să se aducă unul pe altul, a început să le placă. După patru luni de lucrat în parc făcusem 17-18 copii şi nu mai puteam lucra afară, că venise iarna. Am închiriat o sală în Wembley, unde am băgat copii cinci luni. Apoi a tot crescut numărul copiilor", povesteşte pentru News.ro, fostul fotbalist.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Exclusiv copii români, obiectivul – echipele naţionale de juniori

În primul an de existenţă a academiei a înfiinţat Cupa Eagles la care au participat opt echipe de copii din Londra, de la academii cunoscute în Anglia. Anul acesta a reuşit să aducă înapoi trofeul. Iar anul acesta, la trei ani de la înfiinţarea academiei, va înscrie în noul sezon 3 echipe de juniori în a 11-a ligă valorică din Anglia, Harrow Youth Football League, care a luat fiinţă cu peste 80 de ani în urmă.

FOTO: Eagles Football Academy
FOTO: Eagles Football Academy

Eagles Football Academy - a ales acest nume pentru că sufletul i-a rămas la "vulturii" piteşteni pentru care a jucat - trăieşte din taxele de 100 de lire pentru antrenamentele copiilor şi din sponsorizări: "Copii plătesc o taxă, 100 de lire pe lună, cu 3 antrenamente pe săptămână, li se asigură absolut tot, echipament, mingi, baza sportivă închiriată cu două terenuri de antrenament, teren sintetic, vestiare. Absolut tot. Sunt numai copii români şi am două motive, eu am probleme cu comunicarea în limba engleză şi mi-am dorit să cresc eu copii care să ajungă în naţionalele de juniori ale României. E o nebunie a mea. Îmi doresc eu să cresc copii aici şi să-i trimit la naţionalele de juniori".

Gabi Dumitru este convins că odată şi odată se va întoarce în ţară, chiar dacă pentru moment este implicat trup şi suflet în academia de fotbal. Fostul fotbalist a explicat şi diferenţele şcolii sale de fotbal faţă de altele, de prestigiu, din Anglia: "Nu vreau să iau copii străini şi pentru că eu sunt naţionalist de felul meu aşa, sunt aici printr-o conjunctură, dar mie tot acolo mi-e capul şi gândul, eu tot acolo o să mă întorc. Eu le spun la toţi, în fiecare săptămână că o să plec, dar nu mă cred. Eu sunt naţionalist v-am spus, şi dacă aş avea un copil străin mai bun decât un român nu mi-ar plăcea. Nu ştiu dacă aş face totul pentru ăla străin să devină un fotbalist mai bun decât românul. Nu aş fi obiectiv. Eu vreau să scot copii români la naţionale şi sută la sută voi scoate. Pentru că am copii buni. Îl am pe ăla mic Raul Vancea, pe care a vrut să-l ia Chelsea anul trecut. Dacă ei consideră că e ceva special se interesează de jucător chiar dacă are opt ani. Dar ei au posibilitatea până la 18 ani să schimbe 50 de Raul Vancea".

Tehnicianul a fost contactat anul trecut de reprezentanţii Federaţiei Române de Fotbal, care i-au propus să preia conducerea uneia dintre echipele naţionale de juniori, dar a refuzat pentru că îşi dorea să dezvolte cât mai mult academia din Londra. "M-au contactat de la federaţie în urmă cu un an când mi-au propus un parteneriat şi să preiau orice naţională de juniori vreau eu, între Under14 şi Under17. Şi am spus că nu vreau, că vreau să merg în continuare cu acest proiect, este un copil care s-a născut în urmă cu doar câteva luni şi vreau să-l cresc. Şi am crescut încet-încet, acum am ajuns la aproape 70 de copii şi deschidem o a doua şcoală în estul Londrei, au venit deja copii şi acolo", a mai spus Dumitru.

FOTO: Eagles Football Academy
FOTO: Eagles Football Academy

Întrebat care sunt pariurile sale în privinţa celor 67 de jucători pe care îi antrenează acum, Dumitru a nominalizat trei copii: Bogdan Cuparescu, 8 ani, Raul Vancea, 8 ani, şi Alin Bejinaru, 13 ani, venit de la academia de fotbal a lui Gheorghe Hagi.

În momentul de faţă, Eagles Football Academy are, pe lângăr directorul Gabriel Dumitru, alţi şase angajaţi, Mircea Maer, director de imagine, Mihai Lungu, director sportiv, Antonio Dumitru şi Alexandru Nistorescu, antrenori U14, Cristi Trăistaru, antrenor U9 şi Costel Asiminei, antrenor U7.  

A lăsat West Ham pentru Eagles

Metodele de antrenament ale marilor şcoli de fotbal din regat lasă de dorit până la o vârstă înaintată a copiilor din cauza faptului că legislaţia engleză spune că grila de formare a viitorilor fotbalişti intră în vigoare la 16 ani şi a ariei mari de selecţie de jucători. Adică Chelsea, spre exemplu, nu investeşte foarte mult într-un copil pentru că din diverse motive acesta se poate pierde până la 16 ani, sau poate pleca fără nicio obligaţie.  Acesta este motivul pentru care foarte mulţi români care trăiesc în Anglia au ales să-şi ducă copii la şcoala de fotbal a lui Gabriel Dumitru.
  
"Am un copil care face eforturi foarte mari să vină la fotbal, care a fost la academia lui Hagi. Un copil foarte talentat. Două ore şi jumătate face până aici şi alte două ore şi jumătate înapoi până acasă. Antrenamentul e de la 6 la 8 seara, copilul face nişte eforturi uriaşe, doarme prin metrou, dar vrea să se facă fotbalist. Avea unde să se ducă mai aproape, a încercat pe la West Ham, dar nu i-a plăcut. Am 15-16 copii care au fost la academii mari şi totuşi au venit aici. Au plecat de acolo pentru că spun părinţii că nu făceau ceea ce fac eu aici cu ei. Anglia tratează foarte superficial copii până pe la 14 ani. Având o arie atât de mare de selecţie, aproape că nu-i interesează. Dacă mă bucură ceva este faptul că e apreciată calitatea muncii, aici nimeni nu se joacă. Sunt înconjurat de oameni profesionişti sută la sută", povesteşte Dumitru.

FOTO: Eagles Football Academy
FOTO: Eagles Football Academy

Antrenorul intenţionează să semneze cu părinţii copiilor contracte civile, prin care el se obligă ca până la vârsta de 17 ani să le găsească echipe, în caz contrar jucătorii putând pleca gratis: "Acum vreau să fac nişte contracte civile cu părinţii, pentru că aici până la 16 ani oricine poate să-ţi ia orice copil. Aici intră în vigoare grila de formare la 16 ani. Mi-am luat de aici un avocat să facem nişte contracte, unii au semnat, alţii nu. Acolo apar nişte sume, pe mine nu mă interesează să iau sumele alea, pe mine mă interesează să duc eu copii mai departe. Ăsta e rolul unei academii, eu nu pot duce copii decât până la 17 ani maxim, mai departe nu îi mai pot ajuta. Dacă până la 17 ani nu i-am canalizat şi nu au găsit o oprotunitate de transfer atunci le dau acordul de transfer să poată să-şi facă un viitor. Asta e datoria mea".

FOTO: Eagles Football Academy
FOTO: Eagles Football Academy

Brexit nu e un motiv de îngrijorare

Referendumul referitor la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu constituie un motiv de îngrijorare pentru afacerea sa pentru că părinţii copiilor pe care îi antrenează nu intenţionează să se întoarcă în ţară.

"Nu s-a întâmplat nimic special după Brexit. Nu pot spune că există o temere a oamenilor. Cel puţin eu nu am simţit-o. Majoritatea copiilor sunt născuţi aici, oamenii sunt de foarte mult timp aici şi nu vor să se mai întoarcă. Nu am auzit nici măcar doi părinţi care să spună că vor să se întoarcă, situaţia e clară. Deocamdată nu ne afectează în niciun fel. Sunt oameni care sunt convinşi că rămân aici. Bine, prietenii mei sunt convinşi că şi eu voi rămâne aici, dar nu e aşa, eu mă voi întoarce la un moment dat", a mai spus Dumitru pentru News. ro.

Planurile de viitor sunt legate tot de şcoala de fotbal pe care vrea să o extindă, să deschidă o sucursală în Birmingham, având chiar posibilitatea să vândă o parte din acţiunele la academie, pe care le deţine în totalitate. "Anul viitor vreau să deschid o şcoală şi în Birmingham. În momentul acesta mi s-au deschis foarte multe oportunităţi. Am un club mare din Franţa, Bastia, care vrea drept de preemţiune pentru copii de la Eagles după turneul din Scoţia. Ei sunt o academie mare, au peste 1500 de copii, dar nu le-a venit să creadă că ne-am prezentat atât de bine la acest turneu. Au ţinut sub observaţie toată activitatea noastră. Dar nu mă interesează în momentul ăsta. A mai apărut varianta să cedez nişte acţiuni la Eagles unui prinţ arab, care vrea să cumpere acţiuni. Eagles e societate pe acţiuni, care sunt sută la sută în proprietatea mea. Dar am nişte sponsori care mă susţin şi nu sunt interesat în acest moment", şi-a desvăluit Gabi Dumitru planurile de viitor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.