Preşedintele Tanzaniei, Samia Suluhu Hassan, a fost aspru criticată după ce a spus despre jucătoarele de fotbal din ţară că au "pieptul plat" şi a sugerat că nu ar fi candidate atrăgătoare pentru căsătorie, informează adricanews.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hassan a făcut aceste afirmaţii la o ceremonie care a avut loc, duminică, pentru a sărbători victoria unei echipe naţionale masculine într-un campionat regional de fotbal şi în care, în mod ironic, a cerut o finanţare mai bună pentru sportul feminin.

"Pentru cele care au pieptul plat, ai putea crede că sunt bărbaţi şi nu femei. Şi dacă te uiţi la feţele lor s-ar putea să te întrebi... Pentru că dacă vrei să te căsătoreşti, vrei pe cineva atrăgător, o doamnă care să aibă calităţile pe care ţi le doreşti”, a spus ea, la evenimentul de duminică.

Preşedintele a adăugat că, pentru femeile fotbaliste, "aceste calităţi au dispărut".

Hassan, care a preluat funcţia în martie după moartea subită a predecesorului ei, John Magafuli, este în acest moment singura femeie în funcţia de şef de stat din Africa, alături de preşedintele Etiopiei, Sahle-Work Zewde, al cărei rol este mai mult ceremonial.

"Astăzi, ne fac mândri ca naţiune, când aduc trofee în ţară, dar dacă te uiţi la viaţa lor în viitor, când picioarele sunt obosite de la joc, când nu mai au sănătatea de a juca, ce viaţă vor trăi ele? Căsătoria este ca un vis pentru ele. Chiar dacă unul dintre voi de aici ia acasă una ca soţie, mama te va întreba dacă e o femeie sau un coleg", a continuat Hassan.

Comentariile lui Hassan au fost criticate în mediul online.

"Comentariul preşedintelui @SuluhuSamia despre jucătoarele de fotbal este o umilinţă pentru toate femeile. Toate femeile merită respect", a declarat Catherine Ruge, şefa aripii feminine a partidului de opoziţie Chadema şi fost deputat.

"Pentru toţi cei care ovaţionează o preşedinţie feminină... @SuluhuSamia denigrează jucătoarele de fotbal pentru că au <piepturile plate> şi, prin urmare, nu au caracteristici atractive necesare pentru a se căsători", a spus Maria Sarungi, fondatoarea grupului societăţii civile Change Tanzania, referindu-se la African Women Leaders Network.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.