Pyae Lyan Aung, portarul naţionalei din Myanmar, care a refuzat să revină în ţara sa după ce a protestat la un meci faţă de puciul din februarie, a primit vineri statutul de refugiat în Japonia, au anunţat fotbalistul şi avocatul său, potrivit Kyodo News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţia pentru Imigrări i-a acordat fotbalistului drept de rezidenţă pe termen lung, care îi permite lui Aung să rămână în Japonia cinci ani.

“Le sunt recunoscător poporului japonez, guvernului japonez şi tuturor celor care m-au susţinut până acum. Sunt uşurat”, a spus jucătorul după ce a primit certificatul de refugiat.

Spre sfârşitul lunii iulie, Pyae Pyan Aung a început să se antreneze cu o echipă de liga a treia, în Yokohama.

Pyae Lyan Aung a refuzat să se întoarcă în Myanmar în iunie, de teama represaliilor după ce a criticat puciul din februarie. La 28 mai, Myanmar a jucat cu Japonia la Chiba, în preliminariile Cupei Mondiale, meci câştigat de japonezi cu scorul de 10-0. Înaintea confruntării, Aung a făcut salutul cu trei degete ridicate, simbol al rezistenţei în Myanmar.  “Dacă revin în ţară, viaţa mea ar fi în pericol. Am decis să rămân în Japonia”, a declarat atunci jucătorul.

Myanmar este în plin haos de când militarii au demis guvernul civil al lui Aung San Suu Kyi. De şase luni, au fost ucise peste o mie de persoane implicate în protestele faţă de juntă.

În urmă cu câteva luni, Tokyo a decis prelungirea permisului de şedere pentru cetăţenii din Myanmar aflaţi în Japonia.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.