Preşedintele COSR, Alin Petrache, a transmis printr-un mesaj postat pe Facebook, referitor la acuzaţiile de plagiat aduse la adresa sa, că a fost vorba, în două articole şi o carte publicate în anii anteriori, de ”o eroare de tehnoredactare” care îi aparţine în totalitate şi pentru care şi-a cerut scuze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alin Petrache a scris în mesajul postat pe reţeaua de socializare că a decis să răspundă doar acum acuzaţiilor de plagiat aduse în urmă cu câteva săptămâni de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie, pentru că a participat în calitate oficială la Jocurile Olimpice de la Rio şi nu a dorit ”să interfereze cu semnificaţia majoră a evenimentului”.

”După încheierea unui eveniment sportiv major, Jocurile Olimpice, în care am fost angrenat într-o calitate oficială, ţin să informez opinia publică (interesată de răspunsul meu) privitor la acuzele ce mi-au fost aduse în legătură cu două articole şi o carte, pe care le-am publicat în anii anteriori. Tocmai pentru a nu interfera participarea mea la evenimentul sportiv amintit cu semnificaţia majoră a acestuia am ales să aştept până acum, pentru a prezenta întregul tablou al situaţiilor menţionate”, scrie Petrache.

Şeful COSR mai spune că articolele despre care s-a susţinut că ar fi plagiate au apărat într-o publicaţie universitară cu circuit intern, în care au fost sesizate paragrafe din lucrările ”unui distins cadru universitar”.

”Îmi asum integral eroarea umană de redactare/tehnoredactare, o regret şi îmi cer scuze pentru ea. Distinsa doamna profesor universitar, din care am citat, a răspuns în scris investigatorului, confirmându-i că i-am cerut sprijinul pentru întocmirea respectivelor articole, mi-a indicat bibliografia necesară, inclusiv propriile sale lucrări şi a afirmat că este de părere că doar o greşeală a mea de redactare sau de tehnoredactare ulterioară ar putea duce la starea de fapt menţionată. De doamna profesoară şi soţul domniei sale, reputat conducător al unei prestigioase instituţii de învăţământ universitar, mă leagă ani de studiu, universitari şi doctorali. Nu mi-aş fi permis să fac faptă de care sunt învinuit, în cunoştinţă de cauză, niciodată. Aşa cum am spus, a fost doar eroare. Încă înainte de apariţia anchetei jurnalistice, am înaintat Rectoratului universităţii, în a cărei publicaţie internă au apărut cele două articole, scuzele mele, împreună cu cele două articole refăcute, cu pasajele respective tehnoredactate corect. Comisia de etică a instituţiei urmează să se pronunţe, luând în considerare toate aspectele prezentate mai sus. Cele două articole nu mi-au adus niciun fel de profit material, sau de beneficiu (avansare didactică, încadrare superioară etc)”, explică Alin Petrache.

El afirmă că, de-a lungul timpului a publicat, singur sau în colaborare, mai multe cărţi, unele cu caracter ştiinţific (de specialitate) şi altele cu caracter memorialistic sau de eseu (pe teme sportive), fiind găsit într-un "eseu pentru întrepătrunderea pregătirii sportivilor de performanţă cu cea a ostaşilor armatei moderne câteva paragrafe neghilimetate, preluate din lucrarea unui coleg" de-ai săi de catedră.

”În răspunsul dat autorului anchetei, colegul şi prietenul meu arată că la respectiva lucrare au contribuit atât el, cât şi alţi colegi ai noştri de catedră, cu numeroase observaţii şi completări, de-a lungul nenumăratelor întâlniri şi consultări pe care le-am avut cu ei, în timpul elaborării cărţii. Acest aspect îl arăt clar şi explicit în prefaţa cărţii, în care le mulţumesc tuturor colegilor mei, care au contribuit cu observaţii şi completări, cu material bibliogafic la construcţia cărţii. Toată această bibliografie, inclusiv lucrarea colegului (de altfel, superiorul meu în ierarhia universitară), este trecută la sfârşitul cărţii-eseu. Dacă cineva îşi poate închipui că aş fi putut prelua pe ascuns pasaje din cartea colegului şi prietenului meu, cu care mă văd zilnic în exercitarea atribuţiunilor didactice ce ne revin, greşeşte. Îmi cer scuze atât colegului meu, cât şi tuturor celor care mi-au citit cartea, pentru eroarea de tehnoredactare, care îmi aparţine în totalitate. Ediţia a doua a cărţii va cuprinde pasajele respective ghilimetate, precum şi scuzele mele, prezentate în prefaţă, prentru erorile din ediţia întâi”, a încheiat preşedintele COSR.

Potrivit Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie, există suspiciuni de plagiat în două articole şi o carte publicate în 2012-2013 de lectorul universitar doctor Alin Petrache. Articolele, apărute în Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare Carol I, conţin, aproape integral, fragmente preluate cuvânt cu cuvânt de la alţi autori, fără ghilimele şi note de subsol. În carte, zeci de pagini sunt copiate după aceeaşi metodă, a precizat sursa citată. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.