O imagine realizată de un fotoreporter Reuters la meciul de volei pe plajă dintre Egipt şi Germania de la JO de la Rio a adus în atenţie contrastele culturilor vestimentare ale sportivelor, interpretate greşit imediat ca fiind diferenţe de civilizaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Imaginile cu voleibalistele Nada Meawad şi Doaa Elghobashy pe nisipul de la Rio de Janeiro, cu trupurile acoperite şi purtând pe cap hijab-ul tipic femeilor musulmane, alături de sportivele germane cu echipamente de concurs din două piese care acopereau undeva pe la 10 la sută din trupurile lor, au stârnit un adevărat "tsunami" în agora virtuală. Comentariile bulversante despre sportivele egiptene şi cultura vestimentară a femeilor musulmane, înfierate cu "mânie proletară", au dovedit din nou că, spre deosebire de agora vechilor greci, unde schimbul de idei era la mare preţ, în media şi pe internet se face, în mare parte, doar schimb de clişee. Echipamentele contrastante au  fost folosite ca pretext pentru a invoca din nou diferendele religioase, aducând-se în discuţie "mentalitatea învechită a musulmanilor".

Aparent, standardul civilizaţiei se rezuma la dimensiunea vestimentaţiei sportivelor. Uite, vezi, asta înseamnă civilizaţie, să ai trupul dezgolit şi rotunjimile sfidând gravitaţia în săriturile de lângă fileu. Conform aceluiaşi principiu şi celui al evoluţiei societăţilor, nu avem decât să ne rugăm la toţi zeii să prindem o viitoare ediţie a Jocurilor Olimpice, când toţi sportivii vor concura goi în totalitate, aşa cum apăreau grecii antici la Atena.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Formatori de opinie din România s-au grăbit să comenteze fotografia Reuters spunând că "aşa e când unii rămân în Evul Mediu". Adică, din Olimpul civilizaţiei nostre ne uităm aproape cu milă spre cei care, iată, au rămas blocaţi într-o buclă temporală în Evul Mediu, cu aroganţa celor care ignoră că marile biblioteci ale Europei au colecţii impresionante de manuscrise arabe, ideile lor influenţând Renaşterea.

Ce ne legitimează pe noi, românii, să caracterizăm "civilizaţia" musulmanilor ca fiind retrogradă, de vreme ce în mijlocul Bucureştiului sunt îngropaţi porci morţi în pământul pe care ar urma să se contruiască o moschee? Cum putem critica vestimentaţia adepţilor unui cult religios, când trăim într-o ţară în care administraţia publică suplimentează cu sume de la bugetul stat construirea Catedralei Mântuirii Neamului? E fair-play? Sau cum justificăm mulţumirile aduse de sportivul nostru, Adrian Crişan, de la tenis de masă, lui Dumnezeu şi Sfintei Fecioare Maria pentru victoria din meciul cu un coreean? Cum am fi comentat mulţumirile către Alah sau Budha ale sportivilor musulmani sau budhişti?

Nu pot decât să cred că avem duble standarde, din toate punctele de vedere. Unele cu privire la credinţa noastră şi simbolurile ei, altele cu privire la convingerile altora şi însemnele lor. Unele cu privire la bărbaţi şi altele pentru femei, pentru că da, comentariile privitoare la echipamentul sportivelor musulmane sunt şi sexiste. Asta pentru că tot la această ediţie a Jocurilor Olimpice, la festivitatea de deschidere, portdrapelul delegaţiei statului Tonga, Nikolas Taufatofua, şi-a etalat bustul gol uns cu ulei, gest considerat ca făcând parte din tradiţia băştinaşilor. Afirmarea culturii tradiţionale în cazul lui Taufatofua a fost şi acceptată şi acceptabilă în general. Pentru unii este admirabilă exprimarea identităţii lor culturale, pentru altele nu.

Prin stigmatizarea celor diferiţi de noi, prin intoleranţa faţă de identitatea culturală a altora şi neacceptarea diversităţii tradiţiilor nu dovedim decât că noi am rămas inchizitori dogmatici în evul mediu. Civilizaţia, mai mult decât orice altceva, înseamnă cunoaştere, acceptare şi toleranţă şi acestea sunt şi valorile sportive despre care am uitat să vorbim pentru că nu ne-am mai putut lua ochii de la două femei îmbrăcate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.