O pereche de încălţăminte Nike Air Jordan, purtată de legenda baschetului american Michael Jordan în timpul sezonului său de debut, a fost vândută, miercuri, la o locitaţie, cu suma de 152.500 de dolari, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consideraţi o nişă în urmă cu 10 ani, pantofii sport sunt astăzi unele dintre cele mai dinamice produse la licitaţii, atrăgând atenţia publicului larg, precum şi a colecţionarilor bogaţi.

Licitaţia, organizată în întregime online, a inclus 13 perechi de pantofi sport cu care au jucat câteva meciuri unii dintre cei mai mari baschetbalişti din NBA, între care Scottie Pippen şi Shaquille O'Neal. Perechile fuseseră expuse anterior la Geneva, alături de bijuterii, ceasuri şi genţi de mână de excepţie, în timpul licitaţiei Luxury Week organizată de Sotheby's în oraşul elveţian.

Încălţămintea Nike Air Jordan 1 "nu numai că a schimbat pantoful de baschet pentru totdeauna, dar este considerată şi fondatoarea culturii <sneaker>”, a arătat Sotheby's.

Perechea vândută miercuri, în culorile roşu, alb şi negru ale echipei Chicago Bulls, a fost purtată de Michael Jordan în timpul primului său sezon în NBA, 1984-1985.

Acum, în vârstă de 58 de ani, Jordan a fost de şase ori campion NBA şi este considerat cel mai mare jucător de baschet din toate timpurile.

"Air Jordan 1 este unul dintre Graali", estimează Josh Pullan, directorul general al diviziei de lux a Sotheby's.

"Au un pic de uzură pe vârf şi în jurul călcâielor şi asta ne aminteşte ce s-a întâmplat în timpul jocurilor în care au purtaţi. Această pereche provine de la cineva care l-a cunoscut personal pe Michael Jordan, aşa că vine cu adevărat cu o originalitate impecabilă", a adăugat el. .

A doua pereche de încălţăminte sport vândută, din punct de vedere al valorii, a fost una Under Armour, deţinută de Stephen Curry, în sezonul 2015-2016, când jucătorul Golden State Warriors a fost desemnat cel mai bun jucător din NBA (MVP), pentru a doua oară la rând. Pantofii de culoare galben şi albastru cobalt, purtaţi pentru patru meciuri şi semnaţi de Curry, au fost vânduţi cu 20.800 de dolari. Altă pereche care a atins preţuri de cinci cifre a fost una Adidas Superstars, purtată de Kareem Abdul-Jabbar, în timpul sezonului 1979-1980, la Los Angeles Lakers, pe care l-a terminat cu titlurile NBA şi MVP (al şaselea al său). Aceasta a fost vândută cu 18.030 de dolari.

Potrivit Sotheby's, piaţa "sneakers" a adus un public nou, mai tânăr, în lumea licitaţiilor. Luna trecută, compania a vândut o pereche de Nike Air Yeezy 1, purtată de rapper-ul Kanye West, pentru 1,8 milioane de dolari (1,5 milioane de euro). Aceşti pantofi, purtaţi în timpul premiilor Grammy din 2008, au spulberat recordul anterior la licitaţiile pentru încălţăminte sport, din august 2020, de 615.000 de dolari, plătiţi în timpul unei licitaţii la Christie's a unei perechi Nike Air Jordan 1 purtată în 1985 de fostul baschetbalist, în timpul unui meci rămas celebru, când a spart un panou de baschet.

La licitaţia de miercuri au apărut şi pantofi purtaţi de alţi mari foşti jucători NBA: Charles Barkley, Steve Nash, Kevin Garnett, Patrick Ewing, Dominique Wilkins, Allen Iverson, Moses Malone şi Isiah Thomas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.