Hayley Wickenheiser, participantă la şase ediţii ale JO, cinci la hochei pe gheaţă şi una la softball, membră a comisiei sportivilor din cadrul CIO, a criticat intenţia organizatorilor Jocurilor Olimpice de la Tokyo ca acestă competiţie să se desfăşoare la datele programate, în condiţiile pandemiei de coronavirus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Wickenheiser a făcut parte din echipa feminină de hochei pe gheaţă a Canadei care a câştigat patru titluri olimpice consecutive şi o medalie de argint. Ea s-a retras în 2017 şi a optat pentru o carieră în domeniul medical.

"Criza este mai mare chiar decât Olimpiada. Din perspectiva unui sportiv, pot doar să-mi imaginez şi încerc să înţeleg neliniştea şi suferinţa pe care sportivii le simt acum. Sportivii nu se pot antrena, spectatorii nu îşi pot face planuri de călătorie. Cred că insistenţa cu care CIO vrea să meargă înainte cu atâta convingere este insensibilă şi iresponsabilă, ţinând cont de starea umanităţii. Nu ştim ce se întâmplă în următoarele 24 de ore, cu atât mai puţin în următoarele trei luni", a spus ea, potrivit BBC.

Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) a precizat, marţi, după o reuniune cu federaţiile sportive internaţionale, că nu este cazul să fie luată o decizie drastică în acest moment cu privire la desfăşurarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

"Aceasta este o situaţie fără precedent pentru întreaga lume şi gândurile noastre sunt pentru cei afectaţi de această criză. Suntem solidari cu întrega societate pentru a face totul pentru a opri virusul. Situaţia legată de Covid-19 afectează de asemenea pregătirile pentru JO de la Tokyo 20202 şi se schimbă în fiecare zi. CIO rămâne pe deplin angajat cu privire la Tokyo 2020 şi cu mai mult de patru luni înaintea jocurilor nu este necesară nicio decizie drastică acum. Orice speculaţie în acest moment ar fi contraproductivă. CIO îi încurajează pe toţi sportivii să continue să se pregătească pentru JO de la Tokyo cât de bine pot. Vom continua să-i susţinem pe sportivi consultându-ne cu ei şi cu comitetele olimpice naţionale şi oferindu-le ultimele informaţii şi evoluţii, care sunt accesibile pentru toţi sportivii din lume pe site-ul Athlete365 şi prin comitetele olimpice naţionale şi federaţiile internaţionale. CIO are încredere că numeroasele măsuri luate de cele mai multe autorităţi din întreaga lume vor ajuta la oprirea evoluţiei Covid-19. Vom continua să monitorizăm situaţia 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână", se arată într-un comunicat al CIO.

"Vreau să organizez Jocurile Olimpice şi Paralimpice perfect, ca o dovadă că rasa umană va câştiga lupta cu noul coronavirus şi am primit susţinere pentru acest lucru din partea liderilor G-7", a declarat premierul japonez, Shinzo Abe.

CIO a discutat, marţi, situaţia JO cu federaţiile sportive internaţionale, iar în zilele următoare o va face cu comitetele olimpice naţionale, cu reprezentanţii sportivilor, cu Comitetul Paralimpic Internaţional şi cu alte organizaţii implicate.

JO de la Tokyo sunt programate între 24 iulie şi 9 august.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.