Pilotul Nico Rosberg de la Mercedes a înregistrat, duminică, al şaptea succes consecutiv, al patrulea în acest sezon, după ce s-a impus în Marele Premiu de Formula 1 al Rusiei de la Soci.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Germanul, care a ocupat prima poziţie a grilei de start, a fost urmat de coechipierul său, britanicul Lewis Hamilton (+25.022 secunde), plecat în cursă de pe poziţia a zecea. Ultima treaptă a podiumului a fost ocupată de finlandezul Kimi Raikonen de la Ferrari (+31.998).

Un al finlandez, Valtteri Bottas de la Williams, a trecut linia de sosirea al patrulea (+50.217), înaintea colegului său, brazilianul Felipe Massa (+1:14.427), care a fost al cincilea, şi a spaniolului Fernando Alonso de la McLaren-Honda (la un tur).

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Pe locurile 7-10 s-au clasat în ordine danezul Kevin Magnussen (Renault), francezul Romain Grosjean (Haas F1), mexicanul Sergio Perez (Force India) şi britanicul Jenson Button (McLaren-Honda).

Germanul Sebastian Vettel de la Ferrari a abandonat în primul tur, după ce a fost lovit din spate, de două ori, de rusul Danil Kviat de la Red Bull.

Configuraţia finală a primelor cinci poziţii a fost stabilită la Soci în prima jumătate a cursei. Rosberg a plecat foarte bine şi a condus fără emoţii de la început până la sfârşit. 

În spatele său, Vettel a fost tamponat de două ori în startul MP al Rusiei de un "vechi" prieten, rusul Danil Kviat. După ce monoposturile lor au avut contact şi etapa precedentă, la Shanghai, dar au terminat cu bine cursa, amândoi pe podium, de data aceasta Kviat a fost mai decis. El l-a ciocnit din spate pe Vettel până l-a proiectat în barierele de protecţie ale pistei. Întâi în virajul al doilea, când monopostul Ferrari al germanului a fost trimis în cel al colegului lui Kviat, Daniel Ricciardo.

Vettel a continuat, dar a fost lovit din nou de pilotul de la Red Bull, această a doua coliziune fiindu-i fatală maşinii lui Vettel, care s-a oprit în zidul de protecţie şi germanul a fost nevoit să abandoneze. Kviat a schimbat aripa-faţă şi a mers mai departe, dar a fost penalizat cu un "stop&go" de zece secunde, astfel că şi cursa lui a fost ruinată.

Evitând aceste incidente, Hamilton a urcat de pe locul zece, pe care l-a ocupat pe grilă din cauza unor probleme tehnice în calificări, până pe locul 5, în spatele lui Rosberg, Raikkonen, Bottas şi Massa. Raikkonen la depăşit pe Bottas imediat după start şi a urcat pe locul 2. După accidentele Vettel-Kviat, cursa a fos neutralizată cu safety-car virtual şi a fost reluată în turul 4/53. 

Imediat, Bottas l-a depăşit pe Raikkonen şi a preluat din nou locul al doilea, iar Hamilton pe Massa, urcând pe locul 4.  O perioadă s-a mers în ordinea Rosberg-Bottas-Kimi-Hamilton. În turul al şaptelea, Hamilton l-a depăşit şi pe Raikkonen şi a ajuns pe locul 3. Cu Bottas, campionul mondial a abordat o altă startegie. A stat aproape de el şi a aşteptat intrarea la boxe. Finlandezul de la Williams a intrat primul să schimbe pneuriile, în turul 17, urmat în turul 18 de Hamilton. Cu pneuri noi, Hamilton l-a întrecut pe Bottas pe pistă în turul al 19-lea. Raikkonen a intrat ultimul să schimbe pneurile şi a ieşit între Hamilton şi Bottas.

Astfel, în turul 23, după ce şi Rosberg a trecut pe la boxe, ierarhia ce avea să fie regăsită şi la final era deja întocmită: Rosberg, Hamilton, Raikkonen, Bottas, Massa.

Hamilton a recuperat la un moment dat distanţa ce-l separa de Rosberg, apropiindu-se la şapte secunde, dar un avertisment tehnic de la boxe l-a făcut pe britanic să se concentreze numai pe conservarea poziţiei secunde.

McLaren a reuşit dumincă, după foarte mult timp, să puncteze cu ambele monoposturi. Alonso a fost al şaselea, iar Button al zecelea. Acestea sunt primele puncte reuşite de cei doi în acest sezon. McLaren avea un punct în clasament, obţinut de Stoffel Vandoorne în Bahrain, când l-a înocuit pe Alonso, accidentat.

Trofeul pentru învingătorii de la Soci a fost înmânat de preşedintele rus Vladimir Putin.

Rosberg a obţinut al 18-lea succes din carieră, Mercedes a înregistrat a doua dublă în 2016, iar Raikkonen a adus podiumul cu numărul 700 pentru Scuderia.

În urma acestor rezultate, clasamentul piloţilor (primele zece poziţii) este următorul:

1. Nico Rosberg  100 de puncte;

2. Lewis Hamilton 57;

3. Kimi Raikkonen 43;

4. Daniel Ricciardo  36;

5. Sebastian Vettel 33;

6. Felipe Massa 32;

7. Romain Grosjean 22;

8. Danil Kviat  21;

9. Valtteri Bottas  19.

10. Max Verstappen 13;

Clasamentul constructorilor este următorul:

1. Mercedes  157 de puncte;

2. Ferrari  76;

3.  Red Bull  57;

4. Williams  51;

5.  Haas F1  22;

6.  Toro Rosso  17;

7.  McLaren  10;

8.  Force India  8;

9. Renault 6;

10-11. Sauber, Manor  0.

A cincea etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, Marele Premiu al Spaniei, va avea loc la 15 mai, la Barcelona.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.