Pilotul german Nico Rosberg (Mercedes) a câştigat, duminică, Marele Premiu al Belgiei, a 13-a etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, el fiind urmat de australianul Daniel Ricciardo (Red Bull) şi de al doilea pilot Mercedes, britanicul Lewis Hamilton, care a plecat în cursă de pe penultima poziţie a grilei de start

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Germanul Nico Hulkeberg (Force India) a trecut linia de sosire al patrulea (+35.907), înaintea coechipierului său, mexicanul Sergio Perez, clasat al cincilea (+40.660, şi a germanului Sebastian Vettel de la Ferrari, al şaselea (+45.394).

Pe locurile 7-10 au încheiat cursa de la Spa-Francorchamps, în ordine, spaniolul Fernando Alonso (McLaren-Honda, +59.445), finlandezii Valtteri Bottas (Williams, +1:00.151) şi Kimi Raikkonen (Ferrari, +1:01.109) şi brazilianul Felipe Massa (Williams, +1:05.873).

Rosberg a câştigat fără probleme la Spa. El a plecat bine din pole-position şi a condus din turul I până la linia de sosire. Max Verstappen de la Red Bull şi piloţii Ferrari, Kimi Raikkonen şi Sebastian Vettel, şi-au atins monoposturile în primul viraj şi au fost nevoiţi să treacă pe la boxe pentru remedierea avariilor, reluând cursa din coada plutonului. Ricciardo a urcat pe locul 2, urmat de Hulkenberg pe 3.

În turul 6/44, monopostul Renault pilotat de danezul Kevin Magnussen a percutat violent zidul de protecţie la ieşirea din Eau Rouge. Din fericire, pilotul danez a suferit doar o uşoară tăietură la glezna stângă şi a coborât singur din maşină. Însă zidul de protecţie format din pneuri a fost rupt. După trei turui neutralizate cu Safety Car-ul, comisarii FIA au decis să oprească MP al Belgiei cu steagul roşu pentru refacerea zonei afectate.

De aceste accidente şi de alte contacte între monoposturi au profitat ultimii piloţi clasaţi pe grilă, Lewis Hamilton (locul 21) şi Fernando Alonso (locul 22). Înaintea reluării cursei, cu turul 10, Alonso urcase pe locul 4, urmat de Hamilton pe 5. După aproximativ 25 de minute de întrerupere, monoposturile au plecat din nou în cursă, în urma Safety Car-ului, în ordinea Rosberg, Ricciardo, Hulkenberg, Alonso, Hamilton.

Liderul clasamentului piloţilor a ajuns pe locul 3 în turul 18, s-a apropiat apoi la o secundă de Ricciardo, dar nu a reuşit să-l depăşească pe australian. Riciciardo a terminat al doilea, urmat de Hamilton şi de Hulkenberg.

Alonso nu şi-a putut păstra poziţia a patra şi a fost întrecut de Perez şi de Vettel, încheind cursa de la Spa al şaptelea. Vettel a recuperat şi el până la locul 6, iar Raikkonen până la locul 9. Bottas a fost al optulea, iar Massa a luat ultimul punct, după ce a fost al zecelea.

Cu acest al 19-lea succes din carieră, al şaselea din acest an, Rosberg a pus capăt unui număr de patru Grand Prix-uri fără victorie, din 19 iunie, când s-a impus în MP al Europei de la Baku.

Germanul a redus la nouă puncte diferenţa în ierarhia piloţilor faţă de colegul său Hamilton, cu opt etape înainte de finalul sezonului.

În urma acestor rezultate, clasamentul piloţilor este următorul:

1. Lewis Hamilton 232 puncte;

2. Nico Rosberg 223;

3. Daniel Ricciardo 151;

4. Sebastian Vettel 128;

5. Kimi Raikkonen 124;

6. Max Verstappen 115;

7. Valtteri Bottas 62;

8. Sergio Perez 58;

9. Nico Hulkenberg 45;

10. Felipe Massa 39.

Clasamentul constructorilor este următorul:

1. Mercedes  455 de puncte;

2. Red Bull  274;

3. Ferrari  252;

4.  Force India  103;

5. Williams  101;

6.  McLaren  48;

7.  Toro Rosso  45;

8.  Haas F1  28;

9. Renault 6;

10. Manor  1;

11. Sauber 0.

Următoarea etapă, Marele Premiu al Italiei, va avea loc, duminica viitoare, la Monza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.