Fosta jucătoarea cehă de tenis Martina Navratilova, câştigătoare a 18 titluri de Grand Slam, speră ca rusoaica Maria Şarapova să scape fără suspendare din partea ITF după ce a fost depistată pozitiv, apreciind că aceasta a făcut o greşeală "din neatenţie", informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Sper să fie iertată, pare să fie o greşeală din neatenţie", a afirmat Navratilova, după anunţul Şarapovei că a fost depistată pozitiv.

Americanul Brad Gilbert, care l-a antrenat pe Andy Murray din iulie 2006 până în noiembrie 2007, a declarat după anunţul Şarapovei: "Sunt şocat că nimeni din echipa <Shazza> nu a verificat lista WADA. Jucătorii sunt responsabili, dar la fel şi echipa mare din jurul lor". 

Fosta atletă Kelly Sotherton, care a câştigat bronzul la heptatlon la JO din 20014, este bucuroasă că Şarapova şi-a asumat responsabilitatea, dar a apreciat că rusoaica este singura vinovată pentru tot. "Sunt sigură că dacă era vorba de un atlet, ar fi fost mai cruzi decât cu Şarapova", a afirmat Sotherton. 

Mildronat, medicamentul luat de Maria Şarapova, depistată pozitiv la Australian Open, este folosit în tratarea anginei pectorale şi a infarctului miocardic, dar şi în cazul micşorării capacităţii de muncă şi în cel al unui efort fizic sporit.

De la 1 ianuarie, Agenţia Mondială Antidoping a adăugat susbtanţa activă din mildronat, meldonium, pe lista celor intezise, la clasa S4, modulatori hormonali şi metabolici. Meldoniumul ar fi eficient mai ales la probele de viteză, deoarece creşte vascularizarea muşchiului cardiac şi îmbunătăţeşte performanţele sportive.

Produsul a devenit interzis de WADA după ce a fost înscris în programul de supraveghere în 2015, “pentru a detecta posibilele tendinţe de abuz”. “Meldonium a fost adăugat din cauza datelor care indicau utilizarea sa de care sportivi pentru îmbunătăţirea performanţelor”, a anunţat WADA, toamna trecută, conform lequipe.fr.

Potrivit prospectului, mildronat se mai utilizează pentru insuficienţă cardiacă cronică, cardialgie pe fond de distrofie a miocardului şi tulbulări circulatorii encefalice. Medicamentul stimulează capacitatea de muncă fizică şi intelectuală.

Până în acest an, sportivii puteau folosi acest medicament atât în perioada de pregătire, cât şi în competiţii.

Mildronat este produs de o companie letonă, fiind comercializat în Rusia şi în Ţările Baltice, dar interzis în Europa de Vest şi SUA. Medicamentul este un succes comercial, cu cifre de afaceri în export de aproape 60-70 de milioane de euro în 2013.

Agenţiile antidoping naţionale au informat din timp sportivii asupra includerii substanţei meldonium pe lista celor interzise. De exemplu, agenţia rusă, Rusada, avertiza, pe site-ul oficial, încă din 30 septembrie 2015, cu privire la interzicerea meldoniumului.

Din ianuarie, mai mulţi sportivi au fost depistaţi pozitiv cu meldonium, între care etiopianul Endeshaw Negesse, fost câştigător la maratonul de la Tokyo, sau specialista suedeză la semifond Abeba Arewagi. Luni, medaliata cu bronz la patinaj artistic în proba de dans, rusoaica Ekaterina Bobrova, a fost depistat pozitiv cu meldonium.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.