Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a avut discuţii telefonice cu preşedinţii de federaţii sportive pentru a vedea care este situaţia exactă a sportivilor, a loturilor olimpice şi mai ales pentru a se asigura că toate competiţiile şi activităţile organelor de conducere ale federaţiilor au fost suspendate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este esenţial să avem o comunicare permanentă pentru că în aceste momente cu adevărat importante sunt sănătatea şi siguranţa sportivilor. Situaţia dificilă cu care ne confruntăm influenţează extrem de mult activitatea sportivă pentru că absolut toate federaţiile se găsesc într-un scenariu inedit pentru care trebuie găsite cât mai repede soluţii viabile. În discuţiile avute cu preşedinţii de federaţii s-au ridicat problemele legate de onorarea contractelor jucătorilor, pentru că există dificultăţi la nivelul cluburilor de a le achita, dificultate financiară a cluburilor ce vine din faptul că s-a suspendat activitatea şi odată cu ea s-au pierdut şi veniturile din drepturi tv, bilete, etc. Vom căuta soluţii ca şi cluburile sportive să beneficieze de măsuri de susţinere la fel ca şi ceilalţi operatori economici din domeniile afectate de COVID 19. De asemenea, urmărim deciziile Comisiei Europene pentru a identifica modalităţile prin care angajatorii din domeniul sportului să poată beneficia de finanţările de sprijin pentru lucrători disponbilizaţi, dacă este cazul,  din Fondul European de Ajustare la Globalizare.  

O altă problemă este cea legată de felul în care se vor încheia campionatele naţionale sau dacă se vor încheia. În funcţie de evoluţia situaţiei, le vom recomanda federaţiilor să se gândească la cea mai bună soluţie pentru a face acest lucru. Fiecare federaţie, organizator de competiţie trebuie să decida felul în care aceste campionate se termină, normele după care se iau aceste decizii, pentru că, pe baza clasamentului final, se vor stabili echipele care vor reprezenta România în cupele europene, lucru care influenţează şi bugetul cluburilor.

Aici apare însă o altă problemă legată de obiective, de performanţele sportive pe care multe dintre federaţii le-au angajat pe contractele de finanţare, bani care vin de la bugetul de stat. Aceste obiective trebuie evaluate, în ce masură s-au îndeplinit sau mai pot fi îndeplinite, ce se întâmplă cu acestea, banii care au fost alocaţi, iar aici trebuie să luăm în calcul o soluţie, poate normativă. În ce priveşte antrenamentele, sunt federaţii care vor să-şi păstreze în pregătire centralizată toţi sportivii, alte federaţii îşi vor trimite sportivii acasă zilele acestea. Ceea ce doresc să subliniez este că sportivii sunt în siguranţă în acest moment. Pentru că loturile olimpice se pregătesc în baze aparţinând MTS, trebuie să luăm o serie de măsuri care să restricţioneze cât mai mult accesul în incinte a persoanelor din exterior  pentru a-i putea ţine astfel cât mai izolaţi pe sportivi şi a le reduce contactul cu cei din afara bazei.", a declarat Ionuţ Stroe.

Ministerul Tineretului şi Sportului, prin adresele trimise pe 12.03.2020, recomanda federaţiile sportive naţionale să-şi suspende toate competiţiile, indiferent că sunt campionate naţionale sau etape internaţionale ale unor evenimente pe care le organizează şi să suspende momentan deplasările externe ale sportivilor la competiţii internaţionale sau stagii de pregătire.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.