Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, l-a apărat, luni, la „Ora Guvernului”, pe ministrul Sportului Eduard Novak, afirmând că este mai uşor să cauţi nod în papură, decât să aduci critici constructive. El a avut şi o vorbă din Ardeal pentru „tovarăşii din Epoca de Aur”. Deputaţii USR şi AUR au cerut demisia ministrului în plenul de luni al Camerei..

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

George Axinia, din partea grupului AUR, a declarat că Novak va rămâne drept ministrul care a transformat „sportul într-o platformă de promovare a ideilor iredentiste maghiare". "Aţi transportat domeniul într-un focar de tensiune în societate şi l-aţi subordodat intereselor UDMR, respectiv intereselor Guvernului de la Budapesta. Aţi dovedit că nu ştiti ce înseamnă fair-play-ul, spiritul de echipă, este clar că tot ce faceţi este împotriva României şi a românilor. Este limpede că trebuie să vă daţi demisia”.

În schimb, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a afirmat că este mai uşor să cauţi nod în papură, decât să aduci critici constructive:. "Miniştrii UDMR nu au dat niciodată bir cu fugiţii, au venit să dea explicaţii mereu. E mai uşor să cauţi nod în papură, decât să vii cu critici constructive. Ar trebui să preţuim faptul că avem un ministru campion olimpic, nu să începem cu atacuri de natură personală şi etnică. Cred că avem o problemă sistemică, una managerială, putem vedea în ultimii 15 ani că nu mai obţinem medalii.Nu cred că avem copii mai puţin talentaţi sau am devenit mai leneşi. UDMR şi-a asumat să avem un sport comunitar un sport de performanţă şi trebuie să ne axăm pe aceste probleme. Dacă nu îl chema Novak şi avea un nume de rezonanţă latinîă, ca să zic aşa, se mai punea problema că şi-a premiat tatăl? Nu trebuie să avem aşa zisa discuţie despre moralitate. Le transmit tovarăşilor din Epoca de Aur că avem o vorbă în Ardeal: Foaie verde ananas, papagal ai fost, papagal ai rămas. Doamne ajută".

Un alt deputat AUR, Dan Tănasă, a continuat în aceeaşi notă, afirmând că ministrului ar trebui să meargă cu steagul secuiesc şi imnul Ungariei la Budapesta.

„Adevărul din spatele mânărelii de la hochei este următorul: aţi înfiinţat în Harghita şi Covasna cluburi mici să puneţi mâna pe federaţie. dacă aţi văzut că nu reuşiti, aţi intervenit şi călcaţi cu bocancii hocheiul românesc. Ce faceţi acolo este inacceptabil. Tot de numele dumneavoastră se leagă steagul secuiesc şi nenumărate scandări iredentist şovine pe stadioanele din România. Să vă fie ruşine cu steagul secuiesc şi cu imnul Ungariei pe stadioanele de fotbal şi de hochei din România. Să mergeţi cu ele la Budapesta. Pe stadioanele din România trebuie să încurajaţi sportivitatea, Nu să exprimaţi personalitatea dumneavoastră retrogradă. Să vă fie ruşine. Demisia!”, a spus Tănasă.

„În loc să vorbim despre cum s-a dezvoltat infrastructura şcolară sportivă, citim despre cum domnul Novak se antrenează în cabinetul de ministru, în timpul programului de lucru. În loc să aflăm despre cum sunt susţinuţi sportivii cu mare potenţial, aflăm cum ministrul primeşte ilegal rentă viageră şi îşi premiază tatăl cu 112.000 euro pentru o competiţie la care nu a participat. În mandatul domnului Novak, singurul lucru care s-a schimbat este că sportul s-a mai prăbuşit puţin, sportul de masă este inexistent, iar strategia pe termen lung e amânată în funcţie de cantonamentele ministrului”, a declarat deputatul USR Filip, Havârneanu.

Ministrul Novak a răspuns la final interpelărilor deputaţilor.

După ce deputatul USR Cristian Brian a afirmat că Novak a primit 75.000 de euro, ministrul a răspuns: „Niciodată nu am luat 75.000 de euro, este tot o minciună a sindicatului. Aveţi extras de cont? Nu. Atunci, vă rog”.

Novak s-a adresat şi lui Dan Tănasă: „Domnul Tanasă, am fost preşedinte al FR Ciclism 8 ani Nu am luat-o acasă la Miercurea Ciuc. Am ridicat federaţia din faliment. O federaţie care deconta cheltuieli unor loturi care nici nu făceau deplasarea. Nu luăm nici ciclismul, nici hocheiul la Miercurea Ciuc. Vrem ca sportul românesc să funcţioneze. Sunt singurul ministru care a început descentralizarea. Lucrăm pentru sportul românesc, de doi ani facem asta şi continuăm munca aşa cum am făcut-o şi până acum. Cauzele căderii sunt multe: au fost foarte mulţi miniştri, niciun fel de presiune pe federaţii, ceva de genul daţi-ne banii şi lăsaţi-ne în pace. Aici s-a ajuns. Dar în ultimii doi ani, nu ştiu cum, avem ceva rezultate”.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.