Preşedintele CIO, Thomas Bach, a transmis un mesaj de pace, vineri, printr-o scrisoare lungă postată pe site-ul mişcării olimpice, în care a subliniat solidaritatea cu ucrainenii atacaţi de Rusia. Bach a menţionat că invazia a schimbat lumea, dar nu şi valorile olimpice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Pe zi ce trece suntem  ai devastaţi văzând atât de multă suferinţă umană, anxietate, disperare şi distrugere. Milioane de ucraineni, majoritatea femei şi copii, au fost nevoiţi să fugă de război în alte ţări. Inimile noastre, emoţiile noastre se îndreaptă spre toate aceste victime inocente.  (...) Pe de-o parte avem inima grea. Pe de alta trebuie să ne menţinem capul limpede pentru a păstra valorile olimpice, care au trecut testul timpului. Invazia a schimbat lumea. Invazia nu ne-a schimbat valorile. Invazia ne-a întărit dăruirea pentru de pace, solidaritate şi nedistriminare în sport”, a notat Bach.

“Principiul care ne ghidează este pacea. (...) Sportul, în special Jocurile Olimpice, poate fi un simbol puternic al păcii şi înţelegerii”, a adăugat el.

Thomas Bach a subliniat că nu ar trebui să aibă loc competiţii sau evenimente în Rusia sau în Belarus, ţări care sunt responsabile pentru războiul din Ucraina. “Nu vom cădea în capcana argumentului ieftin că aceasta ar fi o politizare a sportului şi este împotriva Cartei Olimpice. Cine încalcă în acest fel armistiţiul olimpic prin mijloace politice şi militare nu poate denunţa consecinţele ca fiind motivate politic. Acest război nu a fost declanşat de poporul rus, de sportivii ruşi sau organizaţiile sportive din Rusia. Dar ne confruntăm cu o dilemă, pentru că în acelaşi timp avem responsabilitatea de a asigura integritatea, corectitudinea şi siguranţa competiţiilor noastre. Cu recomandarea Comitetului Executiv al CIO, am clarificat situaţia, evitând difizări şi ajutând la menţinerea unităţii. În caz contrar, am fi ajuns în situaţia ca sportivi din Rusia sau Belarus ar fi concurat pentru titluri, în timp ce sportivii ucraineni nu pot concura din cauza războiului din ţara lor. Trebuie să ne gândim şi la riscurile cu privire la siguranţa sportivilor ruşi şi din Belarus care participă la competiţii internaţionale, din cauza sentimentelor puternice anti-Rusia şi anti-Belarus de după invazie”.

“Din aceste motive îi cerem fiecărei organizaţii sportive din lume să protejeze integritatea, corectitudinea şi siguranţa competiţiilor nepermiţând participarea sportivilor din Rusia şi Belarus sau cel puţin să interzică identificarea naţionalităţilor lor”, a adăugat Bach.

Thomas Bach a conchis: “În semn de solidaritate nu toate victimele războaielor prea multe din lumea noastră fragilă, vă rog să fiţi alături de mine şi să facem un apel către liderii politici din lume: ‘Daţi o şansă păcii’”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.