Simona Halep şi Serena Williams se vor înfrunta, luni, în optimile de finală ale Australian Open, într-o partidă de o importanţă mult mai mare decât faza în care se desfăşoară. Acest meci nu va aduce niciun trofeu imediat şi nici nu va uşura învingătoarei drumul către Daphne Akhurst Memorial Cup, pentru că pe partea superioară a tabloului sunt încă în competiţie multe alte jucătoare valoroase şi nu uşor de învins, ce aspiră la succesul final, la Melbourne.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu toate acestea, partida dintre actualul număr 1 mondial şi fostul lider WTA este una de referinţă în tenisul feminin.

Serena Williams îşi doreşte din nou titlul neoficial de regină a acestui sport. Ea a abandonat circuitul profesionist, în ianuarie 2017, pentru a deveni mamă, după ce, însărcinată fiind, a triumfat la Australian Open, când era pe primul loc mondial. Americanca a revenit în competiţii în martie trecut, iar în 2018 a jucat deja două finale de grand slam. Ambele pierdute, este adevărat, dar disputate în condiţiile în care nu îşi atinsese potenţialul fizic.

Serena Williams poate reveni pe locul I mondial în acest an, mult mai devreme decât s-ar aştepta cineva. Cu o nouă finală câştigată la Melbourne, ea ar intra în Top 10 WTA, apoi cu alte două potenţiale evoluţii consistente la Indian Wells şi la Miami ar putea urca, după numai un an de la reintrarea în concurs, în "fotoliul luxos" pe care l-a părăsit. Titlu de grand slam cu numărul 24, cu care ar egala-o pe Margaret Court, este şi el un obiectiv major al Serenei Williams.

Dar dincolo de aceste calcule, Serena Williams, şi nu numai ea, este convinsă că retragerea sa provizorie în 2017 a lăsat un vid de putere în tenisul feminin, pe care este pregătită să-l anuleze, la 37 de ani. Nu cu mult timp în urmă, antrenorul americancei, Patrick Mouratoglou, spunea că nu ştie cine este numărul 1 mondial. Iar ce ocazie mai bună poate avea Serena decât să o îngenuncheze pe cea care îl deţine?

"Sincer, mi-ar plăcea să joc împotriva numărului 1 mondial" în optimi, a declarat Serena Williams, fără să numească ocupanta locului I, dar excitată de gândul unui meci cu Halep, în detrimentul unei calificări, mai mult ca sigur facile, în faţa surorii ei, Venus. 

Serena Williams este în formă, după ce a cedat numai nouă ghemuri în trei meciuri, la Melbourne, chiar dacă pe acestea le-a disputat cu jucătoare destul de slab clasate. Serena Williams este încă însetată de succes, poate mai mult decât era înainte de a deveni mamă. A scris istorie în toţi aceşti ani în care a dominat circuitul feminin şi este motivată în continuare să adauge pagini noi. 

De partea cealaltă, Simona Halep va ajunge la 64 de săptămâni pe locul I WTA, toate după plecarea pentru puţin timp a Serenei. Cu toate acestea, Halep consideră că predarea puterii în acest sport s-a făcut deja, chiar dacă fără luptă directă. Dar s-a făcut cu multă muncă şi sudoare abundentă din partea Simonei, prin care le-a eliminat pe celelalte pretendente. Brusc, ei i se pretinde acum locul pe care şi l-a cimentat cu trofeul de la Roland Garros, chiar dacă la nivel simbolic, deocamdată. De aceea o victorie cu Serena ar mai risipi îndoiala cu privire la şefa circuitului.

Şi Simona ştie că în joc este mai mult decât un sfert de finală la un grand slam, că este o chestiune de onoare, ce ar putea fi mai valoroasă decât un titlul major. Românca mai ştie că nu este în cel mai bun moment sportiv al ei. După două meciuri, cu Kaia Kanepi şi Sofia Kenin, câştigate greu, mai mult prin spritul ei de luptătoare, decât prin tenisul etalat, a venit victoria cu 6-2, 6-3, cu sora mai mare a Serenei, Venus Williams. Halep spune că a făcut cel mai bun meci din acest an, dar nu ar trebui să se îmbete cu apă rece de această partidă, pentru că numărul de greşeli neforţate al adversarei, 33, în două seturi scurte, a cântărit mult în rezultat. Însă evoluţie mai bună în ansamblu şi efotul mai mic din această întâlnire ar putea să o ajute pe sporiva română, în perspectiva dificilei bătălii ce o aşteaptă.

Simona Halep mai are handicapul meciurilor directe, 1-8, în partidele cu marea ei rivală. Singura sa victorie datează din 2014, de la Turneul Campioanelor, iar de atunci a mai pierdut de cinci ori. Fără antrenor şi cu un nivel al condiţiei fizice încă neclar, jucătoarea română pare că are nevoie de un miracol, luni, dar miracolele în sport se întâlnesc mai des decât în viaţa reală. Halep nu pleacă în acest meci dinainte învinsă, doar nu este favorită. Inteligenţa ei, puterea de luptă, modul în care se agaţă de fiecare minge, loviturile ei spectaculoase sunt armele de care va avea nevoie în partida din optimile turneului de la Melbourne. Ea le-a arătat deja la acest turneu, în fiecare meci, chiar dacă poate nu pe toate odată.

Motivaţia este păstrată la cote înalte de provocările cu care se confruntă un sportiv. În tenis, provocările vin poate mai des decât în alte sporturi, iar Simona Halep a demonstrat că este pregătită să le facă faţă, chiar dacă s-a mai împiedicat de obstacolele avute. Luni, ea are posibilitatea de a pune în joc tot ce a acumulat ca experienţă şi ca evoluţie în dificila ei carieră pentru a rămâne necontestată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.