Rusul Abdulrashid Sadulaev, dublu campion olimpic la lupte libere, a fost exclus din turneul european de calificare pentru JO de la Paris deoarece susţine războiul din Ucraina, a anunţat joi Federaţia Internaţională de Lupte (UWW).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Sadulaev a fost exclus din turneul european de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Baku după ce nu a îndeplinit criteriile de eligibilitate stabilite de Comitetul Internaţional Olimpic pentru sportivii individuali neutri", a scris joi UWW pe site-ul său oficial.

Campion olimpic în 2016 la categoria 86 kg, apoi încoronat din nou în 2021 la categoria 97 kg, Sadulaev a fost declarat neeligibil de către comisia independentă United World Wrestling Eligibility. O anchetă a acestei comisii a scos la iveală "noi informaţii" legate de "sprijinul" luptătorului pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, s-a stabilit că multiplul campion mondial era încă membru oficial al clubului sportiv Dinamo Moscova, un club sportiv legat de guvernul rus.

Un proces riguros de verificare a antecedentelor sportivilor

La fel ca aproape toate organismele sportive internaţionale, UWW a urmat recomandarea CIO de a reintroduce condiţionat sportivii ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, după ce i-a interzis la sfârşitul lunii februarie 2022, în urma invaziei ruseşti în Ucraina. Organismul a impus condiţii stricte: vor fi implicaţi doar sportivii care nu susţin în mod activ războiul din Ucraina şi care nu sunt sub contract cu armata sau cu agenţiile de securitate naţională.

"Fiecare sportiv neutru individual este supus unui proces riguros de verificare de către UWW înainte de fiecare turneu", a precizat federaţia.

TQO, care acordă câte două locuri la Jocurile Olimpice de la Paris pentru fiecare categorie, are loc între 5 şi 7 aprilie la Baku.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.