Liga Profesionistă de Fotbal a reacţionat, luni, în urma declaraţiilor făcute de preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, în legătură cu implementarea sistemului VAR. Burleanu a susţinut că decizia conducerii LPF de a anunţa implementarea VAR în Liga 1, l-a surprins, deoarece oficialii ligii ar fi trebuit să notifice în prealabil toate cele trei părţi componente ale protocolului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"1. Credem că, la nivelul conducerii FRF, există o confuzie între Programul de Asistenţă pentru Implementarea şi Aprobarea Tehnologiei VAR (IAAP), care stabileşte foarte clar paşii care trebuie parcurşi de către organizatorul de competiţie, respectiv LPF, pentru implementarea tehnologiei VAR şi activitatea de pregătire a arbitrilor VAR, care intră în sarcina asociaţiei naţionale, respectiv FRF.

2. În vederea introducerii tehnologiei VAR, IFAB stabileşte obligativitatea încheierii unui acord între organizatorul competiţiei, FIFA şi IFAB. Precizăm din nou că organizatorul competiţiei Casa Liga 1 este Liga Profesionistă de Fotbal şi nu Federaţia Română de Fotbal. Pentru acest motiv apreciem că un eventual acord în care LPF nu este parte nu respectă condiţiile solicitate de IFAB. Astfel că, în mod eronat, Răzvan Burleanu a afirmat că LPF nu va fi parte din protocolul cu FIFA şi IFAB. De altfel, orice altă interpretare ar reprezenta o încălcare de către FRF a Legii nr. 5 din Legile Jocului. Acolo se menţionează expres că tehnologia VAR poate fi folosită doar dacă organizatorul competiţiei, în cazul de faţă LPF, respectă toate cerinţele de implementare şi a primit un acord scris din partea IFAB şi FIFA.

3. Pentru a demonstra adevărul celor prezentate până acum, vă rugăm să observaţi că şi în cazul campionatelor din alte ţări, precum Anglia, Spania sau Germania, implementarea tehnologiei VAR s-a realizat tot prin intermediul organizatorilor de competiţie, respectiv Premier League, La Liga sau Bundesliga, şi în niciun caz prin intermediul federaţiilor naţionale respective.

4. Este bine ca opinia publică să ştie şi că, în cadrul unei întâlniri informale care s-a petrecut în ziua de 14 februarie 2019, pe acest subiect, la care au participat din partea LPF Justin Ştefan – Secretar General şi Robert Pongracz – Vicepreşedinte, iar din partea FRF, Răzvan Burleanu – Preşedinte şi Radu Vişan – Secretar General, toţi cei prezenţi au convenit ca, în situaţia în care LPF va identifica resursele financiare necesare, urmează ca FRF să ia, la rândul ei, toate măsurile necesare pentru formarea arbitrilor în sistemul VAR. Am considerat astfel, cu bună credinţă, că responsabilităţile cu privire la implementarea sistemului VAR au fost clar stabilite. 

5. LPF va implementa VAR cu sprijinul deţinătorului drepturilor media pentru competiţia Casa Liga 1, compania EAD Interactive, sens în care, conform cerinţelor IFAB, urmează să fie încheiat un protocol în care se vor stipula obligaţiile fiecărei părţi, respectându-se toate regulile stabilite în materia tehnologiei VAR. LPF a purtat deja o corespondenţă relevantă cu IFAB şi suntem convinşi că intervenţia lui Răzvan Burleanu este doar o neînţelegere. Nu ar fi prima, din păcate, determinată de refuzul FRF de a comunica în mod transparent şi eficient cu LPF, de-a lungul vremii, pe această temă, respectiv tehnologia VAR.

6. De asemenea, este bine să precizăm că nu vom accepta niciodată ca FRF să dispună, în mod discreţionar, de fondurile alocate de Liga Profesionistă de Fotbal pentru acest proiect. Dorim astfel ca toate achiziţiile să fie făcute cu informarea şi acordul tuturor celor implicaţi în proiectul de implementare a tehnologiei VAR.
În situaţia în care FRF doreşte să achiziţioneze o altă tehnologie decât cea identificată deja de către LPF, iar aceasta va implica alocarea unui buget mai mare, vom solicita FRF să aloce diferenţa necesară pentru efectuarea achiziţiei.
Subliniem că, şi în acest ultim caz, implementarea tehnologiei se va realiza tot prin intermediul organizatorului de competiţie, respectiv LPF, precum şi al partenerului media, EAD Interactive.

7. Ne bucurăm sincer că, având în vedere disponibilitatea FRF de a implementa tehnologia VAR la nivel naţional, aceasta va ajunge în curând, sperăm, şi la nivelul Ligii a 2-a, unde FRF are calitatea de organizator al competiţiei.

8. Ţinem să precizăm că implementarea tehnologiei VAR se va putea realiza şi în faza de play-off / play-out, în situaţia în care FRF va putea pune la dispoziţie arbitri calificaţi în sistemul VAR şi dacă testarea tehnologiei VAR în conformitate cu regulile FIFA va fi efectuată până la acel moment. În ceea ce priveşte testarea şi aprobarea VAR, îl asigurăm pe domnul Burleanu că acestea se vor realiza în deplină conformitate cu regulile stabilite de către FIFA pentru organizatorul competiţiei, respectiv LPF.

9. De asemenea, referitor la afirmaţia că tehnologia VAR trebuie folosită la toate meciurile din cadrul competiţiei, informăm fanii, şi nu doar pe ei, că  există campionate europene în care tehnologia VAR este folosită doar la unele meciuri. Încă o dată precizăm că organizatorul de competiţii, respectiv LPF, are decizia finală asupra numărului de jocuri la care se va folosi tehnologia VAR, Federaţia având obligativitatea de a pune la dispoziţie, dacă poate face acest lucru, arbitri calificaţi VAR. Aşadar, în măsura în care FRF va putea asigura un număr de cel puţin 14 arbitri specializaţi, LPF va avea tot interesul să implementeze sistemul VAR pentru toate meciurile disputate în Casa Liga I deoarece integritatea competiţie reprezintă pentru noi o prioritate", se arată în comunicatul LPF.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.