Ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă în care a prezentat bilanţul unui an de mandat, că sportul românesc nu se confruntă cu problema fondurilor, ci cu gestionarea acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Nu aş putea să spun că a fost un an mai greu decât ceilalţi. Nevoile sportului au fost foarte mari, am încercat să rezolvăm problemele sportului care necesitau o maximă nevoie. Toţi ştim cu ce se confruntă sportul. Mă bucur că am reuşit să deblocăm situaţia şi sper ca toate aceste reuşite din acest an să se revadă în numărul sportivilor de performanţă. Din punctul meu de vedere, sportul românesc nu se confruntă cu o problemă a banilor, sportul românesc se confruntă cu o problemă a gestionării banilor. Şi eu spun că prin toate aceste măsuri pe care le-am luat vom avea o oglindă mult mai clară a cheltuirii banului public”, a afirmat Lipă.

Demnitarul s-a arătat dezamăgită de faptul că persoanele din conducerea federaţiilor şi cluburilor nu au fost de acord cu modificarea Legii Sportului, care ar fi avantajat anumite sporturi considerate prioritare: “Mă aşteptam ca lumea sportului să accepte această situaţie şi să plecăm în următorul ciclu olimpic cu o legislaţie clară. Având în vedere pretenţiile pentru medaliile olimpice mă aşteptam ca lumea sportului să vină alături de noi şi să luăm nişte măsuri, care, chiar dacă sunt dureroase, pe viitor să ne bucurăm de reuşitele sportivilor noştri. În mare măsură, noi am reuşit să modificăm prin ordonanţe ceea ce ne-am propus din această lege, dar au mai rămas lucruri de rezolvat. Având în vedere că cel mai vehement a fost COSR, care se ocupă de Jocurile Olimpice, acum că s-a schimbat conducerea sperăm să găsim o cale de comunicare, pentru că această lege este necesară pentru viitoarea ediţie a Jocurilor Olimpice”.

Referitor la naturalizarea unor sportivi străini, Lipă a spus că nu este o soluţie rea, dar atenţia nu ar trebui orientată doar în acest sens. “N-aş putea spune că naturilizarea unor sportivi este o soluţie rea. Dar să nu trecem în extrema cealaltă şi să naturalizăm la toate disciplinele sportivi doar de dragul de a-i naturaliza şi să nu ne îndreptăm atenţia către baza de sportivi care este practic inexistentă. Nu trebuie să ne îndreptăm atenţia doar către nişte vârfuri, pentru că nu cred că pot salva sportul românesc”, a mai spus Lipă.

Ministrul sportului consideră că şi-a realizat obiectivele propuse la începutul mandatului şi că nu s-a hotărât încă în ceea ce priveşte viitorul său: “Din ceea ce mi-am propus am realizat, chiar am realizat lucruri pe care nu mi le-am propus când am fost numită. Nu mă gândeam la registrul biomotric al populaţiei şcolare, la platforma digitală de înregistrare a sportivilor cluburilor, dar confruntându-ne cu aceste probleme, am considerat că trebuie să facem nişte efroturi. Am câştogat enorm prin faptul că aceşti sportivi au fost înregistraţi, îi avem în evidenţă şi acum vom lua fiecare federaţie la rând să vedem de unde provin aceste discrepanţe. Nu m-am gândit ce urmează, mai am puţin până la finalul mandatului, dar nu îmi fac griji că nu voi avea ce face. După acest mandat greu care se încheie, primul lucru pe care vreau să-l fac este o vacanţă. După vom discuta şi voi spune ce intenţii am. Nu a fost simplu, nu a fost uşor, au fost eforturi uriaşe depuse, au fost supărări, dar sunt bucuroasă că le-am dus la capăt”.

Cea mai mare sumă în acest an de mandat a fost alocată către federaţii şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, a afirmat Lipă.

“Anul acesta, prioritatea mea ca ministru a fost aceea de a mă asigura că salvăm ce putem din onoarea sportului românesc, sprijinind cât mai mult federaţiile şi COSR în pregătirea sportivilor calificaţi dar şi pregătirea celor care încă se luptau pentru un loc în avionul de Rio. România avea 38 de sportivi calificaţi la Olimpiadă de la Rio, la începutul acestui an. De aceea, cea mai mare parte a fondurilor alocate de minister a fost directionată către Federaţii, precum şi către COSR, care au beneficiat de cea mai mare cotă alocată din ultimii ani.  Din păcate, mobilizarea financiară nu a putut compensa multe alte lipsuri pe care sportul de performanţă, dar şi cel de masă, le înregistrează în România.  De aceea este unul dintre motivele pentru care, ca ministru, am decis reorganizarea MTS, pentru a optimiza funcţionarea acestuia, pentru a debirocratiza procesele şi a responsabiliza angajaţii instituţiei”, a mai spus Elisabeta Lipă.

Conform datelor Ministerului Tineretului şi Sportului, în România există la această dată 9.744 de structuri sportive, 75.608 sportivi seniori legitimaţi şi 147.610 juniori. La finalul anului 2016, fotbalul ocupa primul loc în ceea ce priveşte numărul de seniori angrenaţi în competiţii naţionale, 56.223, urmat de handbal, 1.900, arte marţiale, 1.720 şi karate 1.537. Următoarele locuri sunt ocupate de şah, autompbilism, baschet, atletism, rugby, volei, dans sportiv, motociclism, bridge şi taekwondo.

Elisabeta Lipă a menţionat că în ceea ce priveşte tineretul a iniţiat Legea tinerilor, aflată pe agenda şedinţei de guvern: “Pe partea de tineret vă prezint Legea tinerilor care se află în avizare, urmând să intre pe agenda şedinţei de guvern. Tot aici s-a realizat o diagnoză sistemului, s-a organizat Consiliului pe probleme de tineret. MTS a organizat şcoli şi universităţi de vară pentru tineri şi cea de-a treia ediţie a Galei Tineretului din România. Totodată am demarat campania «prima oară», care încurajează ţinerii să iasă la vot. Am demarat cursuri pentru ONG-uri care lucrează cu tineri si am realizat un eveniment pentru ONG-uri care lucrează cu tineri. Din păcate sunt peste 700.000 de tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani, care nici nu se duc la şcoală, nici nu muncesc”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.