Kenyanul Kelvin Kiptum a doborât duminică recordul mondial la maraton, la Chicago, câştigând în două ore şi 35 de secunde, un timp cu peste 30 de secunde mai bun decât recordul precedent stabilit de conaţionalul său Eliud Kipchoge, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kiptum a doborât anul acesta recordul maratonului de la Londra şi era hotărât să facă din nou o magie în Chicago. El a accelerat la 35 de kilometri, înainte de a-şi ridica braţele în aer în aplauzele mulţimii pe ultima porţiune.

Iniţial, el nu a vizat recordul, dar a spus că ştia că performanţa anterioară, 2:01:09, a lui Kipchoge, dublu campion olimpic, era la îndemână în ultimii kilometri, în timp ce se străduia să facă istorie.

"Mă simt atât de fericit. Nu eram pregătit", a spus el la linia de sosire. "Un record mondial nu era în mintea mea astăzi".

El a rupt panglica de la linia de sosire cu trei minute şi 27 de secunde înaintea conaţionalului Benson Kipruto, în timp ce belgianul Bashir Abdi a terminat al treilea în 2:04:32.

Kiptum şi conaţionalul Daniel Mateiko s-au desprins de restul plutonului la kilometrul 10, iar la jumătatea traseului cei doi aveau un avans de peste un minut şi jumătate faţă de restul plutonului.

Aflat la doar al treilea maraton, Kiptum a făcut din cursa de 35 de kilometri o cursă de un singur om şi a decis să profite de celebrul traseu plat din Chicago pentru a trece la o altă viteză.

"Am văzut timpul în faţa mea şi mi-am spus să încerc - poate pot să alerg sub 2:00", a spus el. "Ştiam că într-o zi voi fi deţinătorul unui record mondial".

În cursa feminină a existat, de asemenea, un efort remarcabil din partea alergătoarei olandeze Sifan Hassan, care a zădărnicit încercarea kenyencei Ruth Chepngetich de a obţine al treilea titlu consecutiv la Chicago. în 2:13:44, al doilea timp de maraton feminin al tuturor timpurilor.

Hassan a cucerit două medalii la Campionatele Mondiale de Atletism din august şi nu a dat semne de oboseală la Chicago, unde a depăşit-o pe Chepngetich cu un minut şi 53 de secunde.

Etiopianca Alemu Megertu a ocupat locul trei, cu timpul 2:17:09.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.