Autorităţile ruse i-au refuzat viza jurnalistului german Hajo Seppelt, care dezvăluit dopajul de stat din Rusia, solicitată pentru a urmări Cupa Mondială de fotbal din această vară. Seppelt primise acreditare din partea FIFA pentru a transmite de la competiţia ce va fi găzduită de Rusia, între 14 iunie şi 15 iulie, informează agenţia Sid, citată de dhnet.be.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Evident, descoperirea sistemului de dopaj de stat are o asemenea forţă, încât Rusia consideră că trebuie să ia o astfel de măsură. Asta vorbeşte de la sine", a declarat Seppelt.

Autorităţile ruse nu au precizat motivul refuzului, dar au anunţat că jurnalistul se află pe o listă de persoane indezirabile.

"Asta ţine în mod natural de faptul că noi am spus lucruri criticie despre Rusia, că am ridicat vălul, în 2014, de pe sistemul rus de dopaj de stat. Se pare că asta este una dintre consecinţe", a declarat ziaristul, pe site-ul canalului public ARD.

"Nu pot decât să sper că responsabilii politici ruşi îşi vor reconsidera poziţia lor", a afirmat directorul de programe al ARD, Volker Herres.

Seppelt a solicitat acreditare ca trimis al postului regional SWR, care aparţine ARD.

FIFA a precizat că libertatea presei este foarte importantă pentru forul internaţional.

"În general, libertatea presei este foarte importantă pentru FIFA şi dorim să le oferim reprezentanţilor media cele mai bune condiţii posibile" pentru a-şi putea exercita profesia lor, a precizat FIFA, într-un comunicat.

În decembrie 2014, ARD a difuzat documentarul lui Hajo Seppelt "Dopaj confidenţial: cum îşi fabrică Rusia învingătorii", evocând, pe baza unor mărturii, un sistem de dopaj generalizat în atletism.

Documentarul, care a făcut mare vâlvă, a dus la o primă anchetă a Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA). Documentarul a fost urmat de alte reportaje, între august 2015 şi iunie 2016, care au acuzat Rusia de continuarea încălcării regulilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.