Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo încep, vineri, în plină pandemie, după ce au fost amânate un an din cauza coronavirusului şi, în ciuda eforturilor organizatorilor, fără public, capitala Japoniei fiind în stare de urgenţă până la 22 august.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În iunie, autorităţile anunţau o limită de spectatori de 50 la sută din capacitatea bazelor sportive pentru competiţiile olimpice. Însă indiferent de capacitatea arenelor, ar fi urmat să fie cel mult 10.000 de persoane în tribune.

În mod normal, Jocurile Olimpice erau programate în perioada 24 iulie – 9 august 2020.

Covid-19 a apărut în spre sfârşitul anului 2019, la Wuhan. China nu a reuşit să blocheze propagarea virusului, astfel că acesta a ajuns să afecteze întreaga lume, până acum înregistrându-se aproape 190 de milioane de cazuri de infectare şi 4 milioane de decese în întreaga lume. Japonia a raportat peste 824.000 de cazuri de infectare şi aproape 15.000 de decese.

Îngrijorările legate de coronavirus au început să afecteze calificările olimpice în primele luni ale anului 2020. Unele concursuri care erau programate în februarie 2020 au fost mutate în alte locuri, pentru a se evita zonele afectate atunci, în special China. Calificările la baschet feminin au fost mutate de la Foshan (China) la Belgrad, cele de box de la Wuhan la Amman, iar turneul de calificare la fotbal feminin a fost mutat din China în Australia. Treptat, şi alte turnee de calificare la JO au fost fie mutate, fie amânate.

O vreme, organizatorii şi autorităţile de la Tokyo au insistat că Jocurile Olimpice urmau să se desfăşoare în 2020, conform programului. Însă în 24 martie 2020, Comitetul Internaţional Olimpic a anunţat amânarea pentru un an a JO. De la înfiinţarea Jocurilor Moderne, în 1896, este pentru prima oară când jocurile au fost amânate pe timp de pace. Competiţia a fost anulată de două ori în timpul celor două războaie mondiale.

De atunci, au existat numeroase apeluri fără succes ca JO să fie anulate, îngrijorarea cu privire la pandemia de coronavirus, mai ales având în vedere noile variante ale virusului, crescând în ultima perioadă.

O soluţie pentru Jocuri Olimpice fără mari probleme este vaccinarea majorităţii participanţilor. În mai, Pfizer Inc. şi BioNTech SE au anunţat o înţelegere cu Comitetul Internaţional Olimpic pentru dunarea de doze de vaccin împotriva coronavirusului pentru a contribui la imunizarea sportivilor şi delegaţiilor participante la Jocurile Olimpice şi la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Anterior, Japonia a obţinut tot de la Pfizer vaccinuri pentru aproximativ 40.000 de angajaţi cu legătură cu JO. Preşedintele CIO, Thomas Bach, afirmat că peste 80 la sută dintre cei care ajung în satul olimpic vor fi vaccinaţi.

Mai multe delegaţii şi-au vaccinat sportivii în ţările de origine, conform planului naţional de vaccinare.

În februarie 2021, CIO a dat publicităţii “playbook”-urile cu protocoalele de biosecuritate pentru sportivi, oficiali, presă şi alţi participanţi la eveniment. Participanţilor li se cere să respecte măsurile standard de distanţare socială, igienă şi purtare a măştii atunci când nu se antrenează sau nu concurează. În plus, lor li se recomandă să nu meargă în baruri, restaurante, magazine sau în zone turistice ori să folosească transportul public cu excepţia situaţiilor în care este absolut necesar. Participanţii la JO sunt testaţi des pentru coronavirus. De exemplu, componenţii lotului României de fotbal vor fi testaţi zilnic pe toată durata JO. Metoda este diferită faţă de de cele utilizate de obicei în România: fiecare jucător şi membru al stafului furnizează dimineaţa probă de salivă pentru analiză.

În plus, o aplicaţie mobilă obligatorie, COCOA, instalată pe telefonul fiecăruia încă din prima zi în Japonia, monitorizează non-stop deplasările făcute, astfel încât să poată minimiza riscul răspândirii virusului, prin identificarea contacţilor, în cazul unei persoane pozitive.

O altă aplicaţie, OCHA, obligatorie la rându-i, solicită completarea zilnică a unui formular privind starea generală de sănătate, temperatura corpului, eventualele simptome covid ale titularului de cont, dar şi ale cunoscuţilor acestuia.

Sportivii testaţi pozitiv nu vor putea concura şi ar putea intra în carantină la o facilitate guvernamentală, iar contacţii apropiaţi trebuie să fie testaţi negativ pentru a putea concura.

La Jocurile Olimpice, niciun sportiv nu va fi considerat “descalificat” din motive legate de covid-19, ci dacă nu va putea participa la o anumită probă în dreptul său se va scrie “did not start” sau se va găsi o formulă asemănătoare. Rezultatul minim al sportivului sau echipei în cauză va fi protejat, în funcţie de faza competiţiei în care nu poate concura.

Când va fi posibil, locul unui sportiv sau al unei echipe care nu poate concura va fi ocupat de cel mai eligibil sportiv sau cea mai eligibilă echipă.

Şi la ceremoniile de premiere vor fi aplicate măsuri pentru evitarea propagării coronavirusului: sportivii şi ceilalţi participanţi vor purta măşti tot timpul, distanţa între medaliaţi va fi mai mare decât de obicei, toţi prezentatorii sunt vaccinaţi şi la fiecare premiere vor fi prezenţi doar un membru CIO şi un reprezentant al federaţiei internaţionale, sportivii îşi vor lua singuri medaliile de pe tăvi aduse în faţa lor, nu va exista fotografie de grup pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Tokyo este în stare de urgenţă până la 22 august, ceea ce înseamnă că vor fi restricţii pe toată durata Jocurilor Olimpice, competiţie care se va încheia la 8 august. Astfel, la competiţii nu vor putea asista spectatori. Situaţia va fi la fel şi la Chiba, Hokkaido, Kanagawa şi Saitama.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.