Jocurile Olimpice încep vineri şi, deşi turneul olimpic de fotbal nu este întotdeauna foarte popular la o astfel de competiţie, de obicei câteva vedete pot fi văzute luptând pentru medalii. Însă la Tokyo, turneul este lipsit de mari jucători.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Puţine cluburi le-au permis jucătorilor să meargă la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Calendarului supraîncărcat şi pandemia globală au spulberat visurile olimpice ale unor jucători precum Heung-Min Son, Kylian Mbappe, Neymar sau chiar Ianis Hagi, scrie walfoot.be. Şaisprezece echipe naţionale vor participa la JO şi doar una, Spania, a adus o reprezentativă foarte puternică, formată din mai mulţi jucători din echipa A, inclusiv şase semifinalişti ai Euro-2020 şi doi jucători de la Real Madrid.

Grupa A: Japonia, Africa de Sud, Mexic, Franţa

În Grupa A, gazdele se vor confrunta cu o opoziţie puternică, deoarece Mexicul a obţinut în mod tradiţional rezultate excelente la Jocurile Olimpice, iar Franţa, cu mulţi tineri promiţători şi câţiva "veterani" surprinzători, sunt printre favorite. Japonia contează doar pe Takefusa Kubo (Real Madrid) drept un nume important. Printre jucătorii "joker" (peste limita de vârstă de 23 de ani), se numără Hiroki Sakai (fost la Olympique Marseille) şi Wataru Endo (VfB Stuttgart).

Se mai disting în această grupă portarul mexican Guillermo Ochoa, fost portar la Standard Liege şi coleg cu Adrian Mutu la Ajaccio, care va trebui să ajute echipa sa în lupta pentru medalie, şi singurul jucător care evoluează în afara Mexicului, Diego Lainez (Betis Sevilla).

În ceea ce priveşte Franţa, cele două vedete ale echipei lui Sylvain Ripoll sunt, fără îndoială, Andre-Pierre Gignac şi Florian Thauvin, foşti la Olympique Marseille, dar coechiperi acum la Tigres, în Mexic. Cealaltă surpriză este Teji Savanier, favoritul publicului din Montpellier, care va fi metronomul echipei la mijlocul terenului. Les Bleus reprezintă una dintre echipele de urmărit.

În cele din urmă, în ceea ce priveşte Africa de Sud, se remarcă absenţa lui Percy Tau (Brighton) şi prezenţa lui Lyle Foster, fost la Monaco, acum la Guimaraes.

Grupa B: Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Honduras, România

Nu este cea mai sexy grupă a Jocurilor Olimpice, potrivit walfoot.be, chiar dacă Honduras a reuşit să integreze şase jucători care evoluează în afara ţării în lotul său. Cei doi jucători veterani ai săi, Benguche şi Moya, joacă, totuşi, în Honduras şi... în Angola.

Noua Zeelandă, la rândul său, poate conta pe Chris Wood (29 de ani, Burnley) şi pe Winston Reid (33 de ani, West Ham) pentru a aduce experienţă.

Coreea de Sud nu a primit permisiunea să-şi prezinte superstarul Son Heung-Min, blocat de Tottenham. Hwang Ui-Jo (Bordeaux) şi internaţionalul Chang-Hoon Kwon (27 de ani, de la Suwon Bluewings) vor trebui să ducă greul. Jucătorul foarte promiţător al Valencia FC, Kang-In Lee (20 de ani), va fi un fotbalist de urmărit după sezonul său bun din LaLiga.

În cele din urmă, România a fost privată în mod special de Ianis Hagi, pe care Rangers nu l-a lăsat să plece la Tokyo şi va conta doar pe un singur "veteran", fundaşul Florin Stefan (25 de ani), în prezent... fără club. Departe de a fi echipa sperată, a scris sursa citată.

Grupa C: Egipt, Spania, Argentina, Australia

Mohamed Salah a fost una dintre vedetele care doreau să participe la Jocurile Olimpice, dar, la fel ca multe altele, atacantul lui Liverpool nu a fost eliberat de clubul său. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Mohamed Elneny (Arsenal). A rezultat o naţională fără vedete internaţionale, dar cu portarul echipei A, Mohamed El-Shenawy (32 de ani), protejat de Michel Iannacone de la Al-Ahly. El şi Ahmed Egazy (Al-Ittihad, 30 de ani) sunt cei doi veterani ai echipei.

Australia îl are doar pe necunoscutul Mitchell Duke (30 de ani, Al-Taawoon), care joacă în Arabia Saudită şi are două goluri în şase selecţii la echipa A, ca jucător veteran. Foarte promiţătorul Daniel Arzani, în vârstă de 22 de ani, deţinut de Manchester City (împrumutat la Aarhus, sezonul trecut), care a participat la Cupa Mondială din 2018, va fi una dintre senzaţiile echipei.

Argentina nu are nimic în comun cu echipa care a câştigat Copa America. Doar portarul Jeremias Ledesma (28 de ani, Cadiz) depăşeşte limita de vârstă şi nicio stea nu s-a alăturat grupului. De remarcat prezenţa lui Adolfo Gaich, jucător de 22 de ani de la ŢSKA Moscova, împrumutat la Benevento. Fausto Vera, un mare talent în vârstă de 21 de ani, care joacă la Argentinos Juniors, este considerat ca o pistă prioritară de Anderlecht pentru a-l înlocui pe Sambi Lokonga şi, prin urmare, ar putea fi descoperit la Jocurile Olimpice.

Dar Spania a optat pentru o strategie diferită, cu vedetele de la Euro-2020 Pedri, Dani Olmo, Eric Garcia, Unai Simon, Pau Torres şi Mikel Oyarzabal. De parcă nu ar fi fost de ajuns, Sergio Asensio şi Dani Ceballos (Real Madrid) vor fi printre veteranii echipei. Suficient pentru a face din La Roja marea favorită a competiţiei. Un mic detaliu: în Spania, cluburile sunt obligate să-şi lase jucătorii să participe la Jocurile Olimpice, iar asta ajută!

Grupa D: Brazilia, Germania, Coasta de Fildeş, Arabia Saudită

O grupă destul de dură, în care Brazilia a visat să-l poată avea pe Neymar. Din păcate, PSG a exclus rapid această ipoteză, la fel ca pentru Marquinhos. Acelaşi refuz pentru Gerson, nou-venit la Olympique Marseille şi pentru jucătorul lui Zenit, Malcom. Vedeta grupului va fi, prin urmare şi fără îndoială, Dani Alvès (38 de ani), senior în competiţie şi care speră să-şi adauge un ultim trofeu internaţional la incredibilul său CV. Gabriel Martinelli (Arsenal), Richarlison (Everton) şi Bruno Guimaraes (Olympique Lyon) sunt celelalte nume cunoscute ale Selecao.

Germania pare o naţională puternică, formată din 22 de jucători, dintre care 21 evoluează în ţară şi care îi va alinia pe Maximilian Arnold (27 de ani, 251 de jocuri din Bundesliga) şi pe Max Kruse (33 de ani, 14 selecţii la prima reprezentativă). Recentul campion european U21 Niklas Dorsch, încă fotbalist al La Gantoise, este singurul jucător care evoluează în străinătate din lotul pregătit de Stefan Kuntz.

Coasta de Fildeş ar putea fi una dintre outsidere în această competiţie: condusă de fenomenul lui Manchester United, Amad Diallo (19), echipa se bazează şi pe veteranii Franck Kessie (AC Milan) şi Max-Alain Gradel (Sivasspor). De asemenea, a fost convocat Idrissa Doumbia (Sporting Lisabona). 

Arabia Saudită a optat pentru o echipă de 22 de jucători care evoluează toţi în ţară şi pentru trei veterani care au fost prezenţi la Cupa Mondială din 2018 (Yasser Al-Shahrani, Salem Al-Dawsari şi Salman Al-Faraj).

Turneul masculin de fotbal începe joi, cu o zi înainte de Ceremonia de deschidere şi cu etapa I a fazei grupelor, iar România va evolua în primul meci împotriva naţionalei din Honduras, la Kashima.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.