ITF a notat, joi, într-un comunicat, că susţine federaţia americană, ATP şi WTA în decizia de a întrerupe turneul Western & Southern Open , dar şi atitudinea sportivei Naomi Osaka, care a refuzat să joave miercuri în semn de protest faţă de violenţele poliţiei din SUA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“ITF susţine decizia USTA, ATP şi WTA de a întrerupe competiţia Western & Southern Open joi, 27 august, şi atitudinea pe care a avut-o Naomi Osaka. ITF este împotriva oricărei forme de rasism şi intoleranţă în sportul nostru şi în societate. Tenisul este mândru că sportivii au avut atitudine de lider astăzi şi de-a lungul deceniilor, folosindu-şi platformele şi vocile pentru a atrage atenţia asupra problemelor şi a inspira schimbarea”, este mesajul ITF, postat pe Twitter şi pe Facebook.

Billie Jean King a lăudat atitudinea jucătoarei Naomi Osaka: “Un gest curajos şi de impact din partea lui Naomi Osaka, în semn de susţinere a mişcării de protest din lumea sportului. Urma să joace în semifinale mâine. Faptul că sportivii îşi folosesc platformele pentru bine înseamnă mult. Nu rămâneţi tăcuţi”.

Jucătoarea japoneză de tenis Naomi Osaka, locul 10 WTA şi cap de serie numărul 4, a refuzat să dispute, miercuri, partida cu belgianca Elise Mertens, locul 22 WTA şi cap de serie numărul 14, din semifinalele Western&Southern Open, în semn de protest faţă de violenţele poliţiei americane.

În urma acestei decizii, turneul, atât cel masculin, cât şi cel feminin, a fost suspendat, iar partidele au fost reprogramate pentru vineri.

"Înainte de a fi sportivă, sunt o femeie de culoare. Şi ca o femeie de culoare simt că există lucruri mult mai importante care au nevoie de atenţie imediată, decât să se uite cineva la mine jucând tenis. Nu mă aştept să se întâmple ceva drastic cu mine pentru că nu joc, dar, dacă pot începe o discuţie într-un sport alb majoritar, consider că este un pas în direcţia corectă", a scris Osaka pe reţele de socializare.

"Ca sport, tenisul adoptă o poziţie colectivă împotriva inegalităţii rasiale şi a nedreptăţii sociale, care din nou a fost aruncată în prim-plan în Statele Unite. USTA, ATP Tour şi WTA au decis să recunoască acest moment la timp, oprind meciurile turneului Western&Southern Open de joi, 27 august. Partidele se vor relua vineri, 28 august", au reacţionat organizatorii.

Câştigătoarea de la Australian Open şi US Open a făcut acest gest la scurt timp după ce baschetbaliştii echipei Milwaukee Bucks nu s-au prezentat la partida cu numărul 5 din disputa cu Orlando Magic, programată, miercuri, în play-off-ul Conferinţei de Est.

Gestul lor este un protest după o acţiune disproporţionată a poliţiei din Wisconsin, statul în care joacă Bucks, în urma căreia un bărbat de culoare de 29 de ani a fost împuşcat de şapte ori în spate în timp ce era neînarmat şi încerca să părăsească scena unei lupte între două femei pe care le despărţise. Jacob Blake va rămâne, probabil, paralizat pe viaţă. Intervenţia poliţiei a fost filmată, gloanţele lovindu-l pe bărbat în spate, în timp ce încerca să se urce în maşina lui, unde, potrivit avocatului acestuia, erau trei dintre copiii săi, băieţi cu vârstele de trei, cinci şi opt ani.

Cazul lui Blake vine după cel al lui George Floyd, un alt afro-american, ucis, la 25 mai, la Minneapolis, de un poliţist alb care şi-a ţinut genunchiul pe gâtul victimei aproape nouă minute. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.